JADRANKA KOKOLARI Udruge su važna karika u društvenoj zajednici i snaga ovoga društva

Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba Javor
Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba Javor

Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom?

– Ne mogu reći da sam nezadovoljna jer kad god nešto dobiješ od nekoga, bez obzira koliko to bilo, treba biti zadovoljan. Iako smatram kako trebamo dobiti više, uzimajući u obzir naš ukupni rad i aktivnost. Naravno da tu tvrdnju možemo i argumentirati.

DEFINIRANJE U više navrata predlagali smo da se naprave grupacije udruga i definiraju one udruge koje aktivno (kontinuirano) djeluju 365 dana u godini i one koje rade povremeno, svega po nekoliko mjeseci ili samo na jednom projektu.

Predlagali smo i da se grupiraju udruge koje imaju zaposlene osobe i udruge koje svoju djelatnost temelje isključivo na volonterskom radu, jer to su različite mogućnosti djelovanja, a trenutno smo svi u istom „košu“.

S kolikim je iznosom iz gradskog proračuna u 2015. financiran Izviđački klub Javor?

– Dobili smo 6.500 kuna za projekt “Iznad svega budi lega”. Projekt je iz područja neformalnog obrazovanja, a kroz aktivnost tog projekta utjecali smo na djecu i mlade da poštuju, vole i čuvaju svoje društveno okruženje, svoga prijatelja i prihvaćaju različitosti jer različitosti su bogatstvo našeg društva. Također, rebalansom proračuna dobili smo 3.500 kuna za projekt “Šuma je izvor života” koji je usmjeren na ekologiju i zaštitu okoliša i stvaranja osjećaja pripadnosti prirodi.

Koji su izvori prihoda Javora?

– Lokalna uprava i samouprava (Grad i Županija) nas financiraju s 20-25 posto ukupnih prihoda, ostalo su gospodarstvenici, povremene donacije, financiraju nas same izviđačke udruge, te naši članovi koji sudjeluju u ukupnim prihodima s oko 30 posto.

Koliko članova broji Izviđački klub Javor?

– Broj članova se godišnje kreće između 70 i 120. Na dan 31.12.2015. broj aktivnih članova udruge je 84 člana. U našim projektima, osim naših članova, sudjeluju i ostala djeca i mladi. Ukupno je tijekom cijele 2015. u naše aktivnosti i projekte bilo uključeno oko 4.500 djece i mladih. Prijašnjih godina bilo ih je i više (do 7.000 sudionika), međutim prije pet godina imali smo godišnji prihod oko 200.000 kuna, a prošle je godine bio oko 96.000 kuna.

VOLONTIRANJE Treba naglasiti da je „vrijednost“ našeg volonterskog rada u prošloj godini, po metodi izračuna vlastitog učešća udruga u projektima (20 kuna po volonterskom satu), iznosio 140.000 kuna. Prema toj metodi izračuna više dajemo našem društvu nego što od njega dobijemo i zato me smeta kada kažu da udrugama ne treba dati novca.

Posebice kad taj novac ulažemo u djecu i mlade. Smatram da su udruge važna karika u društvenoj zajednici i jedna vrsta snage ovog društva. Posebno treba vrednovati volonterski rad voditelja aktivnosti u udrugama koji svoje slobodno vrijeme ulažu na dobrobit našeg društva. Meni osobno nije žao niti jednog trenutka koji sam ugradila u rast, razvoj i odgoj svakog izviđača i svakog sudionika naših projekata. Član sam izviđačke organizacije 40 godina, a od toga više od 30 godina volontiram kao izviđački voditelj. Naša izviđačka misija je ostaviti iza sebe svijet boljim nego što smo ga mi „našli“, stoga su naši projekti i aktivnosti usmjereni na djecu i mlade koji će u budućnosti znati, htjeti i moći preuzeti odgovorne osobne, poslovne i društvene funkcije i zadatke.

– Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost je iznimno važna jer to je ipak novac poreznih obveznika. Na webu našeg kluba već godinama objavljujemo svoja godišnja izvješća. Koristimo svaki prostor (medijski, društvene mreže) da obavijestimo društvenu zajednicu što radimo. Redovno podnosimo izvješća davateljima sredstava, ali i našim članovima, te redovno imamo Skupštine udruge. Ponosni smo što od osnutaka udruge radimo onako kako se sada propisuje različitim aktima.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: