MARKO BAGARIĆ 540.000 kuna ne zadovoljava realne potrebe Donjograđana

Marko Bagarić, predsjednik Gradske četvrti Donji grad
Marko Bagarić, predsjednik Gradske četvrti Donji grad

Iz gradskog proračuna za GČ Donji grad u 2015. bilo je izdvojeno 540.000 kuna. Što je učinjeno?

– Tijekom 2015. godine od predviđenih 540.000 kuna realizirano je ukupno 424.841,57 kuna. Ostatak do punog iznosa nije u potpunosti realiziran pa nije niti mogao biti knjižen u protekloj godini i to 80.000 kuna za javnu rasvjetu i 35.000 kuna za postavljanje sprava za fitness na otvorenom te učionice na otvorenom na Trgu Nikole Tesle. Klupe i fitness sprave su nabavljene, ali nisu postavljene zbog radova na uređenju desne obale rijeke Drave s novonastalom šetnicom.

NOGOSTUPI Od 424.841,57 kuna kuna koje su realizirane najveći dio je utorošen na sanaciju nogostupa.

Za ove radove ukupno je realizirano 315.580,84 kune i to u ulici Matije Gupca – južni nogostup, dionica od Trga bana Jelačića do Cvjetkove ulice, zatim dionica od broja 60 do 66 te dionica od broja 74 do 82a i na kraju dionica od broja 82a do ulice Zeleno polje. Također je realizirana dionica u ulici sv. petka do broja 26. Iznos od 84.260,73 kuna realiziran je za popravak ceste u ulici Dinka Šimunovića od broja 34e do 36d te od Banove ulice do broja 42, Ostatak od 25.000 kuna do ukupnog zbroja je utrošen na nabavku klupa i sprava za fitness na otvorenome.

Koliki je iznos za GČ planiran u proračunu za 2016. i jeste li zadovoljni iznosom?

– Za 2016. godinu je planiran identičan iznos kao i za proteklu godinu, 540.000 kuna. Imajući u vidu ukupnu situaciju u gradskom proračunu smo djelomično zadovoljni, a opet s druge strane imajući u vidu realne potrebe građana Donjeg grada za nedostajućom komunalnom infrastrukturom ne možemo nikako biti zadovoljni.

Što je planirano u ovoj godini?

– U 2016. na održavanje nogostupa bit će izdvojeno 350.000 kuna, 30.000 kuna na javnu rasvjetu, po 60.000 kuna na izgradnju parkirališta na Donjodravskoj obali od broja 1 do broja 14 te na Trgu bana Josipa Jelačića i cestovne prilaze na Donjodravskoj obali i ulici Ksavera Šandora Gjalskog te 40.000 kuna na sprave za fitness na otvorenome.

Koji su najveći problemi u GČ Donji Grad?

– Na području GČ Donji grad nažalost ima dosta problema. Istaknuo bih svakako loše, a negdje i katastrofalno stanje komunalne infrastrukture – cesta, pješačkih staza, parkirališta, javne rasvjete…

LISTA ŽELJA Mislim da je najlošije stanje u segmentu nerazvrstanih cesta i pješačkih staza jer smo na svojoj “listi želja” za 2016. uvrstili ukupno 14 cesta koje treba rekonstruirati ili temeljito sanirati te 13 ulica s jako lošim pješačkim stazama.

Kao uvjerljivo najlošiju ulicu u Donjem gradu u komunalnom smislu izdvojio bih Cvjetkovu od Crkvene do Kišpatićeve.

Kako ocjenjujete suradnju sa Gradom?

– Suradnja s Gradom se u zadnje vrijeme popravila, ali daleko je to od onoga što naši građani očekuju. Posebice bih naglasio evidentnu sporost u rješavanju naših inicijativa u kontinuitetu te prebacivanje odgovornosti s jednog na drugog, To nas posebno smeta. Ipak, suradnja ima uzlaznu putanju i to je dobro.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost svakog posla je jako bitna. Posebice kada je to proračun jer su to novci građana, poreznih obveznika i logično je da taj isti porezni obveznik očekuje da ima informacije na što se troši njegova kuna. Drago mi je da je pokrenut projekt “Čist račun – osječki proračun” i da svaki naš sugrađanin može davati prijedloge, kritike i sugestije što je za pohvalu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: