LEJLA ŠEHIĆ-RELIĆ Transparentnost je preudvjet demokrakcije

Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek
Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek

Koliki je iznos iz gradskog proračuna namijenjen Volonterskom centru Osijek?

– Iz gradskog proračuna prošle godine dobili smo 2.000 kuna. Bilo je nekoliko projekata, od kojih je jedan još uvijek u tijeku, gdje nam je Grad bio partner.

Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

– Suradnja je odlična, uvijek imamo potporu u našim aktivnostima i otvorenost za partnerstvo. Godinama unatrag Grad je sudjelovao u našim projektima razvoja volonterstva i demokratizacije.

Koji su izvori prihoda Centra?

– Financiramo se iz Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstva socijalne politike i mladih te europskih fondova.

Koliko je volontera uključeno u rad Centra?

– Imamo dva različita načina na koje uključujemo volontere. Jedna je brojka onih volontera koje upućujemo dalje u druge ustanove, a druga je brojka volontera koliko smo ih mi uključili u prošloj godini u naše aktivnosti.

PREKO 180 VOLONTERA U 2015. godini ih je bio veliki broj, njih preko 180 s obzirom da smo se uključili u izbjegličku krizu.

Inače puno veći broj upućujemo u druge organizacije.

Kako se postaje volonterom?

– Nema velikih preduvjeta, osim ako ste mlađi od 18 godina trebate tražiti suglasnost skrbnika. Svi koji žele volontirati mogu se kod nas prijaviti.

Kako ste zadovoljni odzivom volontera?

– Svake nam godine raste broj volontera. U izbjegličkoj krizi bili smo jako ugodno iznenađeni jer se preko 160 ljudi, uglavnom iz Osijeka, uključilo u odlaske u izbjegličke kampove što je jedinstvena brojka i na razini Hrvatske

Koji su projekti u tijeku?

– Istovremeno provodimo program koji podržava organizacije civilnog društva na način da im organiziramo edukacije, prenosimo informacije… Imamo preko 700 organizacija u našim bazama kojima redovno šaljemo sve informacije.

DEMO AKADEMIJA Pokrećemo EU projekt kojega smo nazvali “Demo akademija”, a koji će biti program obrazovanja za demokraciju za građane, a treba krenuti na proljeće.

Vrijednost projekta je 200.000 eura.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je preudvjet demokrakcije i zato je važna. Transparentnost je baza za izgradnju povjerenja, a povjerenje je ključno za društveni kapital u zajednici jer ako nema društvenog kapitala nema ni ekonomskog napretka.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s