Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek
Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek

Koliki je iznos iz gradskog proračuna namijenjen Volonterskom centru Osijek?

– Iz gradskog proračuna prošle godine dobili smo 2.000 kuna. Bilo je nekoliko projekata, od kojih je jedan još uvijek u tijeku, gdje nam je Grad bio partner.

Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

– Suradnja je odlična, uvijek imamo potporu u našim aktivnostima i otvorenost za partnerstvo. Godinama unatrag Grad je sudjelovao u našim projektima razvoja volonterstva i demokratizacije.

Koji su izvori prihoda Centra?

– Financiramo se iz Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstva socijalne politike i mladih te europskih fondova.

Koliko je volontera uključeno u rad Centra?

– Imamo dva različita načina na koje uključujemo volontere. Jedna je brojka onih volontera koje upućujemo dalje u druge ustanove, a druga je brojka volontera koliko smo ih mi uključili u prošloj godini u naše aktivnosti.

PREKO 180 VOLONTERA U 2015. godini ih je bio veliki broj, njih preko 180 s obzirom da smo se uključili u izbjegličku krizu.

Inače puno veći broj upućujemo u druge organizacije.

Kako se postaje volonterom?

– Nema velikih preduvjeta, osim ako ste mlađi od 18 godina trebate tražiti suglasnost skrbnika. Svi koji žele volontirati mogu se kod nas prijaviti.

Kako ste zadovoljni odzivom volontera?

– Svake nam godine raste broj volontera. U izbjegličkoj krizi bili smo jako ugodno iznenađeni jer se preko 160 ljudi, uglavnom iz Osijeka, uključilo u odlaske u izbjegličke kampove što je jedinstvena brojka i na razini Hrvatske

Koji su projekti u tijeku?

– Istovremeno provodimo program koji podržava organizacije civilnog društva na način da im organiziramo edukacije, prenosimo informacije… Imamo preko 700 organizacija u našim bazama kojima redovno šaljemo sve informacije.

DEMO AKADEMIJA Pokrećemo EU projekt kojega smo nazvali “Demo akademija”, a koji će biti program obrazovanja za demokraciju za građane, a treba krenuti na proljeće.

Vrijednost projekta je 200.000 eura.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je preudvjet demokrakcije i zato je važna. Transparentnost je baza za izgradnju povjerenja, a povjerenje je ključno za društveni kapital u zajednici jer ako nema društvenog kapitala nema ni ekonomskog napretka.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s