HRVOJE ŽANIĆ Odluke u Vijeću naše gradske četvrti uvijek se donose konsenzusom i jednoglasno

Hrvoje Žanić, predsjednik Gradske četvrti Gornji grad
Hrvoje Žanić, predsjednik Gradske četvrti Gornji grad

Iz gradskog proračuna za Gradsku četvrt Gornji grad u 2015. bilo je namijenjeno 540.000 kuna, što je učinjeno?

– Prilikom donošenja programa prioriteta za određenu godinu uvijek vodimo brigu o tome da zahvati budu ravnomjerno u svim dijelovima naše gradske četvrti koja je uistinu velika i najveća istočno od Zagreba. Od ukupnog iznosa 520.000 kn je utrošeno na održavanje i rekonstrukciju nogostupa tako da smo se u 2015. odlučili Dubrovačku ulicu (od Reinserove do S.S. Kranjćčevića – zapadna strana), Ivana Gundulića (od Dubrovačke do Rokove – sjeverna strana), Svete Ane (od Gundulićeve do Reisnerove) i Vijenac Jakova Gotovca od kućnog broja 5 do 13. Ostatak je utrošen na sanaciju dječijeg igrališta na Vijencu Paje Kolarića i postavljanje javne rasvjete u Naselju A. G. Matoša i spojnom prolazu između Gornjodravske obale i Ribarske ulice.

JEDNOGLASNA ODLUKA Moram napomenuti da se odluke u Vijeću naše gradske četvrti uvijek donose konsenzusom i jednoglasno iako imamo predstavnike svih političkih stranaka.

Koliko je proračunskog novca za GČ Gornji grad planirano u 2016. i jeste li zadovoljni iznosom?

– Nismo još dobili službenu odluku ali očekujemo da će iznos biti na razini prošlogodišnjeg koji zasigurno nije dovoljan za naše potrebe jer je naša gradska četvrt ujedno i centar Grada i naši nogostupi i kolnici se brže troše i habaju jer po nekim procjenama centrom procirkulira i do 100.000 stanovnika svakog dana.

Što je planirano u ovoj godini?

– U ovoj godini u programu prioriteta nastavljamo sa onim stavkama, odnosno nogostupima za koje nije bilo dovoljno stredstava u prošloj, a to su:
-Dubrovačka ulica (od Vijenca G. Zobundžije do Pejačevićeve – zapadna strana)
-Vijenac Ljube Babića – dovršetak nogostupa pod uvjetom da Grad krene s rekontrukcijom kolnika
-Ivana Gundulića (od Sv. Roka do Antuna Kanižlića – sjeverna strana)
-Andrije Hebranga (od Sv. Roka do Antuna Kanižlića – sjeverna strana)

JAVNA RASVJETA Kad govorimo o javnoj rasvjeti tu u planu imamo postavljanje rasvjetnog tijela u ulici Izidora Kršnjavog a od dječijih igrališta na redu za sanciju su sprave u naselju Gorana Zobundžije i sanacija zelene površine u Prolazu Matice Hrvatske.

Od urbane opreme imamo u planu postavljanje nekoliko klupa i koševa za otpad na ŠRC “Heroji Rosinjače” (bivši “Našički bajer”) i postavljanje info panoa ispred prostorija gradske četvrti na Trgu Lava Mirskog kako bi naši građani bili obavješteni od događanjima u prostorijama GČ Gornji Grad.
Također, ovim putem bi pozvao građane da nam šalju svoje prijedloge za sanaciju komunalne infrastrukture jer oni znaju nabolje koji su najveći problemi u njihovom susjedstvu.

Koji su najveći problemi gradske četvrti?

– Kao navjeći problem naveo bih oronule fasade i ruševne objekte koji nisu samo problem estetske prirode nego i sanitarni i sigurnosni problem. Bili smo svjedoci nekoliko slučajeva u samom središtu grada kada su fasade padale ljudima po glavama što mislim da je nedopustivo.

PRAVA I OBVEZE Imovina nosi svoja prava ali i obveze i ovim putem još jednom apeliram na vlasnike da vode brigu od svojim nekretnimama.

Kao pomoć Gradskoj upravi u riješavanju problema ruševnih objekata sastavili smo katalog s 70-ak nekretnina, što u vlasništvu Grada što države, koje bi trebalo sanirati i drago nam je da je Gradska uprava krenula s rušenjem po Gornjem gradu.

Koji su kapitalni projekti koji se planiraju ili su u tijeku u i u kojoj su oni fazi?

– Od kapitalnih projekata u Gornjem Gradu jedino ostaje dionica vezana za “Projekt Osijek” započetog još 2013. godine. Investicije tipa Trg slobode i Parka Zrinjevac za sada još nema.

Jeste li zadovoljni suradnjom sa gradom?

– Načelno smo zadovoljni, ali sva naša “neslaganja” se svode na nedostak sredstava u gradskoj blagani za komunalnu problematiku u našoj gradskoj četvrti.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Obzirom na to da građani Republike Hrvatske plaćaju dosta visoke poreze imaju pravo znati kamo odlazi njihov novac tako da svakako pozdravljamo ovaj projekt koji promiče transparentnost proračuna.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: