ZDRAVKO NALIO U dvorcu Mačkamama smo podstanari i to nije trajno riješenje

Zdravko Nalio, predsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt
Zdravko Nalio, predsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt

Za programe održavanja infrastrukture iz gradskog proračuna je izdvojeno 495.000 kuna, što je učinjeno?

– Za održavanje nogostupa izdvojeno je 370.000 kuna, za održavanje i izgradnju javne rasvjete 40.000 kuna te za urbanu opremu i postavljanje sprava na rekreacijskom centru Mačkamama 85.000 kuna.

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti dovoljna?

– Održavanje nogostupa naši su prioriteti koje trebamo odraditi.

RASPOREĐUJU Koliko sredstava imamo u kalendarskoj godini, toliko raspodjelimo na dvije-tri ulice, a onda u slijedećoj godini nastavljamo raditi po redoslijedu gdje smo stali.

Mi kada bi imali milijun i pol – dva kuna onda bi riješili ulice za koje smatramo da imaju prioritet da se odrade.

Jedna od kapitalnih investicija uređenje trga kod dvorca Mačkamama u kojoj je fazi taj projekt?

– U vijeću gradske četvrti unazad deset godina imamo intenciju da se osmisli lijepi trg te da on bude urbano središte gdje bi se eventualno izgradila zgrada možda i u komercijalne svrhe, a u kojoj bi bilo i sjedište gradske četvrti.

PODSTANARI Mi smo sada u dvorcu podstanari i to nije trajno riješenje. Dvorac je građen 20-ih godina prošlog stoljeća i problem je ulaska u zgradu pogotovo za invalide koji ne mogu ući u središte četvrti.

Imamo olakšavajuću okolnost da je i Đakovačko-osječka nadbiskupija zainteresirana da na tom prostoru sagradi crkvu, budući da je sadašnja premala za sve potrebe i ne može primiti sve ljude. Stanoviti su pregovori u pitanju, ali svjesni smo teških vremena jer taj projekt iziskuje velika sredstva.

Što će u slučaju izgradnje trga biti sa nogometnim igralištem?

– Svi smo rasli uz nogometno igralište i ono neće nestati.

PROŠIRENJE Planiramo u neposrednoj blizini kroz neku česticu osigurati prostor za novo igralište i njegovo proširenje, ali izgradnja trga nikako neće ići na štetu sporta, mladeži i klubova koji ovdje djeluju.

Prije ne bismo trg gradili nego što bismo to dozvolili.

Koji su najveći problemi Industrijske četvrti?

– U zapadnom predgrađu imamo namjeru da se odradi nogostup i javna rasvjeta da se stanovnicima tog dijela četvrti osigura bolji i kvalitetniji način života. Kako ne postoji ni autobusna linija, oni koji nemaju vozila moraju preko C poligona prijeći pješice.

PREINAKE PROMETNE REGULACIJE Problem je što bi se zemljište moralo otkupljivati, ako bi se moglo i otkupiti, pa razmišljamo i o preinakama prometne regulacija da cestu pretvorimo u jednosmjernu, a da se dio ceste namijeni za pješake i bicikliste.

Još jedan problem je loša povezanost naselja Filipovica sa centrom grada, a koja bi se trebala riješiti pristupnom cestom čime bi im put bio kraći pet-šest kilometra, ali i rasteretila bi se prometna gužva na svetog Leopolda Mandića. Donedavno smo imali, na 1800 metara zračne linije do centra grada, dvije ulice koje nisu imale sekundarnu odvodnju i kanalizaciju. Sansku ulicu smo prošle godine odradilii, a ove godine smo pripremili svu dokumentaciju da do proljeća ili ljeta 2016. stanovnici Trebižanske ulice dobiju kanalizaciju.

Kako ste zadovoljni suradnjom sa gradom?

– Mi smo zadovoljni, sve što je planirano i što prođe kroz dodijeljeni iznos se i odradi.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je najbitnija stvar. Ako nemamo transparentnost onda nemamo ništa, sve mora biti crno na bijelo, dužni smo prema građanima tako postupati.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s