Zdravko Nalio, predsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt
Zdravko Nalio, predsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt

Za programe održavanja infrastrukture iz gradskog proračuna je izdvojeno 495.000 kuna, što je učinjeno?

– Za održavanje nogostupa izdvojeno je 370.000 kuna, za održavanje i izgradnju javne rasvjete 40.000 kuna te za urbanu opremu i postavljanje sprava na rekreacijskom centru Mačkamama 85.000 kuna.

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti dovoljna?

– Održavanje nogostupa naši su prioriteti koje trebamo odraditi.

RASPOREĐUJU Koliko sredstava imamo u kalendarskoj godini, toliko raspodjelimo na dvije-tri ulice, a onda u slijedećoj godini nastavljamo raditi po redoslijedu gdje smo stali.

Mi kada bi imali milijun i pol – dva kuna onda bi riješili ulice za koje smatramo da imaju prioritet da se odrade.

Jedna od kapitalnih investicija uređenje trga kod dvorca Mačkamama u kojoj je fazi taj projekt?

– U vijeću gradske četvrti unazad deset godina imamo intenciju da se osmisli lijepi trg te da on bude urbano središte gdje bi se eventualno izgradila zgrada možda i u komercijalne svrhe, a u kojoj bi bilo i sjedište gradske četvrti.

PODSTANARI Mi smo sada u dvorcu podstanari i to nije trajno riješenje. Dvorac je građen 20-ih godina prošlog stoljeća i problem je ulaska u zgradu pogotovo za invalide koji ne mogu ući u središte četvrti.

Imamo olakšavajuću okolnost da je i Đakovačko-osječka nadbiskupija zainteresirana da na tom prostoru sagradi crkvu, budući da je sadašnja premala za sve potrebe i ne može primiti sve ljude. Stanoviti su pregovori u pitanju, ali svjesni smo teških vremena jer taj projekt iziskuje velika sredstva.

Što će u slučaju izgradnje trga biti sa nogometnim igralištem?

– Svi smo rasli uz nogometno igralište i ono neće nestati.

PROŠIRENJE Planiramo u neposrednoj blizini kroz neku česticu osigurati prostor za novo igralište i njegovo proširenje, ali izgradnja trga nikako neće ići na štetu sporta, mladeži i klubova koji ovdje djeluju.

Prije ne bismo trg gradili nego što bismo to dozvolili.

Koji su najveći problemi Industrijske četvrti?

– U zapadnom predgrađu imamo namjeru da se odradi nogostup i javna rasvjeta da se stanovnicima tog dijela četvrti osigura bolji i kvalitetniji način života. Kako ne postoji ni autobusna linija, oni koji nemaju vozila moraju preko C poligona prijeći pješice.

PREINAKE PROMETNE REGULACIJE Problem je što bi se zemljište moralo otkupljivati, ako bi se moglo i otkupiti, pa razmišljamo i o preinakama prometne regulacija da cestu pretvorimo u jednosmjernu, a da se dio ceste namijeni za pješake i bicikliste.

Još jedan problem je loša povezanost naselja Filipovica sa centrom grada, a koja bi se trebala riješiti pristupnom cestom čime bi im put bio kraći pet-šest kilometra, ali i rasteretila bi se prometna gužva na svetog Leopolda Mandića. Donedavno smo imali, na 1800 metara zračne linije do centra grada, dvije ulice koje nisu imale sekundarnu odvodnju i kanalizaciju. Sansku ulicu smo prošle godine odradilii, a ove godine smo pripremili svu dokumentaciju da do proljeća ili ljeta 2016. stanovnici Trebižanske ulice dobiju kanalizaciju.

Kako ste zadovoljni suradnjom sa gradom?

– Mi smo zadovoljni, sve što je planirano i što prođe kroz dodijeljeni iznos se i odradi.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je najbitnija stvar. Ako nemamo transparentnost onda nemamo ništa, sve mora biti crno na bijelo, dužni smo prema građanima tako postupati.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s