Ivan Karalić, predsjednik GČ Novi grad
Ivan Karalić, predsjednik GČ Novi grad

Iz gradskog proračuna za Gradsku četvrt Novi grad u 2015. je namijenjeno 504.000 kuna, jeste li zadovoljni tim iznosom?

– Potrebe su uvijek veće od realnih mogućnosti, no ovaj iznos od 504 tisuće utrošili smo maksimalno učinkovito sukladno prioritetnim potrebama u suglasju s našim sugrađanima poštujući njihove zahtjeve. Na taj način smo ulagali u dječja igrališta i urbanu opremu – klupe, koševe javnu rasvjetu.

DOTRAJALOST I UČESTALOST Kada govorimo o ostalim komunalnim zahvatima u našoj nadležnosti, tu smo se prije svega vodili kriterijima dotrajalosti i učestalosti korištenja određenih javnih površina (nogostupa i parkirališta) koje smo sanirali.

Povećali smo i broj parkirališnih mjesta tamo gdje je bio primjetan najveći nedostatak istih, a što je čest problem na Sjenjaku.

Jesu li sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti dovoljna i ako ne, koliki bi iznos bio dovoljan?

– Realno, danas živimo u vremenu kada ne možemo očekivati da ćemo sve probleme rješavati sredstvima iz lokalnih proračuna koji su iz objektivnih razloga nedostatni da podmire brojne potrebe za uređenjem javnih površina i gradskih prostora. Svjesni te činjenice, mi smo se kao četvrt okrenuli i drugim izvorima financiranja.

SURADNJA S UDRUGAMA Kroz partnerski odnos s udrugama s područja naše četvrti aplicirali smo dva projekta na nacionalne i europske fondove. S prvim smo već uredili prostor oko Robne kuće, izradili i mali umjetnički mozaik u središte četvrti, a kroz drugi projekt ćemo popraviti sustav grijanja u našem prostoru u Ulici K.P. Svačića 36.

Nažalost, posljednjih godina imamo trend smanjenja sredstava s kojima raspolažu gradske četvrti i mjesni odbori umjesto da je obratno jer upravo se na ovoj razini često rješavaju oni komunalni problemi koji ne koštaju puno, a s druge strane predstavljaju velik problem našim sugrađanima u svakodnevnom funkcioniranju.

KVALITETA ŽIVOTA Primjer je rupa u nogostupu ispred višestambene zgrade na Sjenjaku u kojoj živi invalidna osoba. S malim iznosom sanirali smo nogostup što je u velikoj mjeri utjecalo na kvalitetu života svih stanovnika koji se kreću tom stazom, a pogotovo spomenute osobe.

Dakle, zalažem se za povećanje proračuna gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Što je u 2015. učinjeno na poboljšanju infrastrukture u GČ Novi grad?

– Uredili smo nogostupe na Sjenjaku kod brojeva 34, 36, 41 i 127. U Vatrogasnom naselju smo obnovili nogostup od križanja Delničke i Vatrogasne do raskrižja Vatrogasne i Sarvaške ulice. U cijelosti smo izgradili novi nogostup u Prijedorskoj ulici. Uredili smo dječje igralište na Sjenjaku kod broja 57. Izgradili smo 8 novih parkirališnih mjesta na Sjenjaku kod broja 10. Nova rasvjeta postavljena je u Stadionskom naselju. Obnovili smo asfalt na središnjem košarkaškom igralištu na Sjenjaku gdje smo ujedno uredili i pješčanik za djecu. Na zahtjev roditelja, a u suradnji s Gradom postavili smo na istom mjestu i javnu slavinu. Zamijenili smo dotrajale klupe i koševe na Sjenjaku.

Koji su kapitalni projekti koji se planiraju ili su u tijeku u GČ Novi Grad i u kojoj su oni fazi?

– Najveći kapitalni projekt koji je u završnoj fazi ishođenja projektne i građevinske dokumentacije je izgradnja pješačko-biciklističkog nathodnika preko južne obilaznice koji će spajati južni dio Stadionskog naselja s ostatkom Grada Osijeka vrijednosti preko 2 milijuna kuna, a trebao bi biti završen do ljeta sljedeće godine.

KNJIŽNICA U sljedećoj godini očekujem i završetak Paviljona Gradski vrt gdje planiramo otvoriti područni odjel Gradske knjižnice kao i osmisliti dodatne društvene sadržaje u suradnji s našim udrugama za naše najmlađe stanovnike i umirovljenike.

Također planiramo u narednom razdoblju izgradnju spoja Kninske i Trpimirove ulice, uređenje središnjeg Trga u Ulici K.P. Svačića i potpunu rekonstrukciju Daruvarske ulice.

Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom?

– Duboko sam svjestan činjenice da je u interesu naših sugrađana dobra suradnja mjesne i gradske samouprave. Na tome sam inzistirao od početka svog mandata. Iako je ponekad potrebno snažnije inzistirati na realizaciji određenih projekata (kao npr. izgradnja nathodnika i dovršetak Paviljona), suradnja je na zadovoljavajućoj razini.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je jedan od glavnih preduvjeta odgovornog upravljanja javnim financijama. To je ujedno pokazatelj i kontrolni mehanizam koji građanima otvara mogućnost neposrednijeg sudjelovanja u kreiranju politike investiranja u gradske projekte. Bez toga nema dugoročnog razvoja lokalne samouprave.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s