Osijek pokazuje dobru praksu gospodarenja otpadom

Tornado od smeća, instalacija osječkih umjetnika Nikole Fallera  i Filipa Asumana, u reciklažnom dvorištu na Jugu 2, u potpunosti je izrađena od otpada i dio je projekta "Stvaranje društva bez smeća"
Tornado od smeća, instalacija osječkih umjetnika Nikole Fallera i Filipa Asumana, u reciklažnom dvorištu na Jugu 2, u potpunosti je izrađena od otpada i dio je projekta “Stvaranje društva bez smeća”

Svjesni činjenice da su upravo očuvanje prirode i pravodobna te kvalitetna informiranost i educiranost građana preduvjeti ne samo razvoja već i njegove održivosti, Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova, predstavili su Vodič s korisnim savjetima o gospodarenju otpada i telekomunikacijskoj infrastrukturi u zgradama.
– Vodič je konkretan i, uvjereni smo, izuzetno koristan priručnik koji problematizira gospodarenje otpadom, ali donosi i izuzetno kvalitetna rješenja implementirana u gradovima koji prednjače u visokostandardiziranom postupanju s otpadom.

Uz primjere Crikvenice, Čakovca, otoka Krka, Križevaca, svoje su mjesto kao dobre prakse, pronašli i gradovi Zadar, Osijek i Rijeka – ističu u Udruzi gradova.

– Ono što čine pridonosi zaustavljanju nekontroliranog odlaganja otpada, smanjivanju onečišćenja okoliša, nadamo se u konačnici, i smanjivanju troškova usko povezanih uz neracionalnostima i nebrigom o otpadu. Troškovi se mogu i moraju znatno smanjiti, a put prema tome upravo je pravilno gospodarenje otpadom. Osvijestiti građane kako cijeli proces započinje trenutkom odvajanja korisnog otpada koji se može recikliranjem preraditi u novi proizvod, zahtjevna je zadaća i Hrvatska je tek na početku puta – poručuju u udruzi.

Uz otpad, ova se brošura bavi i telekomunikacijskom infrastrukturom u zgradama, danas nužnom temom, tim više što je suvremeni način života stvorio svojevrsnu ovisnost ljudi o brzini protoka informacija.

Zastarjela infrastruktura, činjenica je, ne zadovoljava rastuće potrebe pa se pristupa novim tehničkim i tehnološkim rješenjima. Stoga ova brošura sadrži korisne savjete koji će pomoći suvlasnicima zgrada i mrežnim operaterima u stvaranju preduvjeta za poboljšanje stanja i reguliranje uzajamnih odnosa pri uvođenju svjetlovodnih i drugih vrsta instalacija u stambene zgrade.

Zainteresirane institucije mogu se javiti putem info@udruga-gradova.hr ukoliko žele pribaviti određeni broj primjeraka Vodiča i distribuirati ga ustanovama, mjesnoj samoupravi, nevladinom sektoru, upraviteljima zgrada i/ili građanima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s