Vladimir Mađarević, izvršni predsjednik Gimnastičkog društva Osijek Žito
Vladimir Mađarević, izvršni predsjednik Gimnastičkog društva Osijek Žito

Gimnastičko društvo Osijek Žito nedavno je primilo najviše sportsko priznanje u Hrvatskoj, državnu nagradu Franjo Bučar. Koliko vam ta nagrada znači?

– Velika je čast biti zabilježen zlatnim slovima u hrvatsku sportsku povijest i još nam je draže što smo jedini kolektiv koji je u 2015. primio to priznanje, a pritom nas je komisija jednoglasno izglasala što je zaista rijedak slučaj.

VRHUNSKI REZULTATI Prepoznat je naš rad, trud i tradicija od 150 godina, jedini smo od vodećih sportskih klubova u regiji s vrhunskim rezultatima naših članova Roberta Seligmana i Tomislava Markovića, imamo odličan podmladak, a i organizatori smo jednog od najvećih sportskih događaja u regiji već sedam godina za redom.

Zbog svega toga članovi komisije odlučili su da zaslužujemo ovu vrijednu nagradu

Iz gradskog proračuna u 2015. za GD Osijek Žito izdvojeno je 230.000 kuna. Koliko ste zadovoljni tim iznosom?

– Nitko ne može reći da je zadovoljan jer je tedencija gradskog proračuna u opadanju. Pravilnik oko raspodjele se da modificirati ne bi li ta podjela bila još pravednija. Mi smo polovično zadovoljni, već je veliki napredak taj što postoje pravilnici koji počinju definirati odnose.

Kako ocjenjujete suradnju s gradom?

– Više nego prosječno. Postoji puno stvari koje bi se dale popraviti, ali isto tako dosta je stvari koje su bolje nego što su bile prije. Gradski proračun za sport mogao bi se pravednije raspodjeliti. Vrhunski osječki sport je posljednjih godina devalvirao, a to je preslika same organizacije sporta u gradu unazad 20 godina. Planiranje novca i planiranje odnosa među klubovima moglo je biti kvalitetnije, a rezultat je toga da nemamo olimpijaca iz našeg grada, što je preslika stanja koje bi definitivno trebalo biti bolje.

Organizatori ste najvećeg sportskog događaja u gradu. Koliko je Osijek Grand prix utjecao na rejting GD Osijek Žito u gimnastičkom svijetu?

– Nositelj organizacije je Hrvatski gimnastički savez, a mi smo izvršni organizator. Osijek Grand prix je jedno od najbolje organiziranih, ako ne i najbolje organizirana, etapa u svjetskom gimnastičkom kupu. Gimnastičari ga vole i treneri ga vole, to nam je velika odskočna daska i u nekom sportsko-političkom i u rezultatskom smislu jer stvorili smo prestižan rejting kroz organizaciju i stekli ugled.

POPULARIZACIJA GRADA Svake godine dolaze predstavnici 40-ak zemalja iz cijelog svijeta, kroz Osijek je u prethodnih sedam godina prošlo natjecatelja iz 70 država i to je snažna popularizacija grada, regije i stavljanja Osijeka na kartu svijeta.

U našem gimnastičkom svijetu više ne postoji čovjek koji nije čuo za Osijek, za Slavoniju i Baranju i za Hrvatsku. Slika iz dvorane Gradski vrt ide u izravnom prijenosu u cijeli svijet, a to je platforma koje nema ni blizu u nekoj drugoj djelatnosti u našem gradu. U Hrvatskoj je uopće malo takvih događaja, osim Snježne kraljice i ATP turnira u Umagu

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– To je presudno bitno, da se od tih stvari oko kojih živimo otvori javna rasprava i da se iz nje stvore najbolji projekti. Tranparentnost je jedna je od najvažnijih i najpresudnijih stvari u demokratskom društvu.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Po područjima

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s