SANDA GAŠIĆ Odlično je što smo od Grada dobili dvoranu Jug II

 

Sanda Gašić, tajnica Školskog športskog saveza Grada Osijeka
Sanda Gašić, tajnica Školskog športskog saveza Grada Osijeka

Iz gradskog proračuna za Školski sportski savez osigurano je 432.000 kuna. Je li taj iznos dovoljan?

– Malo nam nedostaje, ali uspijevamo sve izvršiti. Prijašnjih godina dobijali smo više, otprilike 20 posto veći iznos. Naime, aktivnosti su ostale iste, dapače povećao se broj aktivnosti jer još su uvedena neka natjecanja na državnoj razini što mi moramo ispratiti na gradskom nivou.

Je li manji proračun saveza utjecao na natjecanja?

– Imamo neka natjecanja koja su prije išla liga sustavom, da damo djeci mogućnost da se više natječu, a sada se moramo vratiti na staro, sve to brže provesti na nezadovoljstvo djece, ali tako moramo.

NATJECANJA Povećao se broj natjecanja, ali smanjio se broj dana. Ostali smo i dalje pri tome da sude suci, igra se u dvorani Jug II što smo dobili od Grada i što je odlično.

Koji su drugi izvori prihoda?

– Imamo mali dio članarina roditelja. To su ustvari sportski vrtići u kojima roditelji zapravo pokriju troškove voditelja. Dobijemo nešto i od županije

Koliko traju školska natjecanja?

– Školska natjecanja traju tijekom školske godine, od prvog, zaključno s posljednjim danom škole kada se biraju oni najbolji sportaši, voditelji i sportska društva, a nakon toga imamo Sportske igre mladih što je također dijelom sufinancirano od Grada. Ta djeca imaju natjecanja u 11 sportova, što je besplatno za djecu, a pobjednici na nivou grada odlaze u Split na tri-četiri dana što je za njih nagrada.

Koje su sve aktivnosti koje provodi Školski sportski savez grada Osijeka?

– Osnova su sportska natjecanja koja traju tijekom školske godine, a osim toga imamo za vrtićarce univerzalnu sportsku školu i školu gimnastiku te školu klizanja, odnosno privikavanje djece na led, i školu plivanja, tj. privikavanje djece na vodu što su programi koji traju tri dana.

ŠKOLA PLIVANJA Za djecu osnovnih škola provodimo program provjere znanja plivanja i obuke neplivača za učenike petih razreda koji se provodi za svu djecu petih razreda svih škola na području grada.

Prvo, provjerimo tko zna plivati i onda kada se utvrdi tko su neplivači, za njih se organizira škola plivanja i taj je program u potpunosti besplatan. Imamo školu skijanja gdje sufinancirmo prijevoz. Sve naše programe provode licencirane osobe, treneri ili profesori tjelesne i zdravstvene kulture.

U Osijeku dakle nitko ne izlazi iz osnovne škole, a da je neplivač?

– Tako bi trebalo biti. Jedino što imamo mali problem jer ne možemo nikoga natjerati da dođe na bazen i tu nailazimo na nerazumijevanje roditelja. Naime, ima roditelja koji ne žele pustiti djecu na bazen iako je sve osigurano i obuka besplatna. Budući da smo grad na Dravi, smatram da bi svako dijete koje izađe iz škole trebalo znati plivati. Od 1500 djece u program obuke uđe ih 200-300, a od njih stotinu njih 20 ih ne dođe

Stav je kako se sve manje djece okreće sportu. Kakva su vaša iskustva? Osjeti li se to na masovnosti?

– Djecu je sve teže dobiti, iako se na sportskim natjecanjima to i ne osjeti. Po brojčanom stanju smo na razini prethodnih godina, ali se određeni dio djece ponavlja po sportovima. Problem je sa školama koje su izvan Osijeka, a kojima je problem prijevoz i onda prijave jedno do dva natjecanja

Kako ocjenjujete suradnju sa gradom?

– Suradnja je super! Odličan je potez što smo dobili dvoranu Jug jer sva su djeca na jednom mjestu, ali imamo i druge objekte – Srednjiku, dvoranu Gradski vrt, Pampas i Zrinjevac. Sve se to da lijepo dogovoriti

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je vrlo bitna, svi trebaju imati uvid u sve, onda su svi znaju gdje su i što su. Po mome mišljenju, a to se odnosi za sportski dio, svi trebaju dobiti ovisno o rezultatu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima 

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: