HRVOJE HARAČ Grad nam za zbrinjavanje jednog psa plaća 1.666,6 kuna bez PDV-a

Hrvoje Harač, Udruga "Pobjede"
Hrvoje Harač, Udruga “Pobjede”

Koliko Grad Osijek odvaja za rad nemetinskog Azila za napuštene pse?

– Udruga Pobjede potpisala je 8. lipnja 2015. Ugovor o pružanju usluga skloništa za životinje s Gradom Osijekom na rok od 2 godine. Usluga obuhvaća hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, čipiranje, hranjenje, liječenje pasa te oglašavanje i udomljavanje pasa.

140 PASA GODIŠNJE Količina nabave (odnosno broj pasa koje će trebati zbrinuti) u natječaju je procijenjena na 140 pasa godišnje, tj. 280 pasa za dvije godine.

Ugovorom je definirano da se količina nabave može mijenjati, ali da ukupna plaćanja ne smiju prelaziti procijenjenu vrijednost nabave koja iznosi 400.000 kuna bez PDV-a za 2 godine, a sve sukladno jediničnim cijenama iz ponude. Jedinična cijena odnosno iznos koji Grad Udruzi plaća za zbrinjavanje jednog psa je 1.666,6 kuna bez PDV-a. Osim gore navedenog u tu cijenu dobrovoljno smo uključili i trošak kastracije/sterilizacije.

Koliki bi iznos bio potreban za nesmetani rad Azila?

– Obzirom da mjesečno zbrinjavamo ponekad i više od 20 pasa s područja grada, a pritisak da primamo pse u Azil je i višestruko veći (pa postoji i lista čekanja), očito je kako je potreba puno veća od procijenjene količine od 140 pasa godišnje. Kako smo i ranije upozoravali, azil, kojemu su kapaciteti ograničeni, nikako ne može biti rješenje problema.

PREVENCIJA Azil treba biti dio nužne sanacije problema koji može funkcionirati samo ako se paralelno radi na prevenciji problema – edukacijom, senzibilizacijom, informiranjem, promocijom udomljavanja, lobiranjem za provedbu pozitivnih zakona i propisa i sankcioniranjem prekršitelja.

Jedino je na taj način moguće riješiti problem napuštanja životinja i smanjiti broj napuštenih i nezbrinutih.
Zato se nadamo će Grad uvidjeti važnost ulaganja u prevenciju kao jedinog dugoročnog, održivog (i ekonomski isplativog) rješenja, i da će biti partner Udruzi u provedbi preventivnih aktivnosti, programa i kampanja.

Kojom se dinamikom isplaćuju ova sredstva? Na godišnjoj ili mjesečnoj razini?

– Računi za usluge Gradu se ispostavljaju mjesečno, a rok plaćanja je 60 dana.

Koji su još izvori prihoda?

– Azil se još financira donacijama naših sugrađana/ki, ostalim donacijama fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske i inozemstva, vlastitim projektima i programima.

Koliko volontera skrbi o Azilu?

– Osim uposlenika/ca, volonteri/ke su nužni za funkcioniranje Azila obzirom da se na našoj skrbi u svakom trenutku nalazi oko 200 pasa.

VOLONTIRANJE U Azilu volontira oko 40 aktivnijih volontera.

Broj povremenih volontera – vikend šetača, volontera na radnim akcijama, organiziranim događanjima u azilu i slično, prelazi nekoliko stotina godišnje.

Udruga Pobjede konstantno provodi kampanje poput posljednje “Svaki život je dragocjen”. Kakvi su njihovi rezultati?

– Udruga Pobjede konstantno radi na promociji udomljavanja i senzibilizacije naših sugrađana/ki za problematiku napuštenih i nezbrinutih životinja. Osim kampanjama poput navedene, i edukacijom djece vrtićkog i školskog uzrasta (ostvarili smo suradnju s više od 40 škola i vrtića).

DRUŠTVENI KAPITAL Surađujemo i s brojnim drugim udrugama i institucijama i nastojim zajedničkim djelovanjem doprinositi pozitivnim promjenama i jačanju društvenog kapitala.

Vjerujemo kako smo spomenutom kampanjom i drugim kampanjama, aktivnostima i suradnjama uvelike uspjeli senzibilizirati Osječane/ke i popularizirati udomljavanje napuštenih životinja u našemu gradu.
Uz podršku medija i svih dionika društva želimo i dalje nastaviti promicati te pozitivne vrijednosti.

Koje su slijedeće aktivnosti Udruge Pobjede?

– Osim naših uobičajenih aktivnosti, projekata i programa želja nam je s Gradom kao partnerom provesti zajedničku kampanju promocije i popularizacije udomljavanja.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Držimo da je transparentnost proračuna nužan uvjet za vjerodostojno i transparentno funkcioniranje tijela uprave. Nužno je i razvijati “kulturu transparentnosti” i učiti građane da mogu, trebaju i moraju očekivati odgovornost i transparentnost pri trošenju javnih sredstava.

KRITERIJ Transparentnost rada onih koji raspolažu javnim sredstvima trebala bi biti prvi kriterij odabira na funkcije.

Zato podržavamo svaku inicijativu koja će promicati takvu kulturu i doprinositi transparentnijem radu lokalnih samouprava.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: