Zoran Batnožić, predsjednik GČ Tvrđa
Zoran Batnožić, predsjednik GČ Tvrđa

Kada ste postali predsjednikom vijeća GČ Tvrđa, pokrenuli ste akcije izmjene rasvjetnih tijela, sređivanje zelenila, izradu projekata uređenja dječjih igrališta te proširenje prometnog izlaza s Vijenca na Trpimirovu ulicu. Koliko ste uspjeli do sada učiniti?

– Dolaskom na mjesto predsjednika GČ Tvrđa, koja je za mene osobno značila veliko povjerenje mojih susjeda jer praktično čitav svoj životni vijek živim u toj gradskoj četvti. Sve probleme nastale godinama smo počeli rješavati sustavno i po nekim prioritetima, a jedan od prvih je bio problem nekvalitetne rasvjete. Čak imamo rasvjetna tijela koja su za muzej. Rasvjeta će biti riješena preko programa energetske učinkovitosti.

OBNOVLJENO Dječja igrališta su obnovljena, a igralište kod sjedišta gradske četvrti je kompletno obnovljeno.

Zbog slabe protočnosti izlaza na Trpimirovu i velikih gužvi u jutarnjim i popodnevnim satima, krenuli smo u projektiranje. Ono je završeno, a sada slijedi izgradnja. Osim ovih projekata realizirali smo uređenje pločnika oko zgrade gradske četvrti, kao i uređenje fasada. Završili smo vježbalište sa spravama i ogradili igralište za istrčavanje pasa.
Postoje pritužbe kako radimo samo na Vijencu Ivana Meštrovića. No, ondje smo krenuli, a trenutno nemamo dovoljno sredstava za druge dijelove četvrti. Naravno, vremenom ćemo uređivati čitavu četvrt. Sada moramo gasiti gdje je najpotrebnije i gdje je većina stanovnika.
Primjerice, na Drvljaniku smo srušili dva stabla koja su uništavala infrastrukturu, a do kraja godine ćemo sanirati cestu i nogostup, kao istepenice kod zgrade „Ljepotica“.

DOBROVOLJNI RAD Dosta programa realiziramo kroz dobrovoljni rad pa smo tako uredili fasade oko zgrade gradske četvrti, osposobili sanitarni čvor, očistili krovove i uništili korov na krovu gradske četvrti.

Koliko su sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za programe prioriteta gradskih četvrti dovoljna?

– Za programe gradskih četvrti bi bilo dovoljno 700.000 do 800. 000 kuna.

 

Izjavili ste kako vam je najveća želja nadogradnja OŠ Vijenac. U kojoj je fazi taj projekt? Jeste li zadovoljni razvojem događaja?

– Da, moja najveća želja je sportska dvorana u OŠ Vijenac. Ta je škola izgrađena 1963. godine. I ja sam išao u tu dvoranu, kao i moja djeca, a volio bih da moji unuci ipak nastavu tjelesnog odgoja imaju u obnovljenoj dvorani. Put do toga će biti sigurno težak, ali uvjeren sam da ćemo ju sigurno realizirati, odnosno barem započeti izgradnju u ovom mandatu. Pratimo sve događaje oko dvorane i nisam baš zadovoljan dinamikom. No, imamo čvrsta obećanja oko realizacije.

Što činite kako bi građani bili što bolje upućeni u stanje gradskog proračuna i načine na koje mogu utjecati na njegovo kreiranje?

– Oko proračuna nemamo puno doticaja, osim oko dogovaranja prioriteta gradske četvrti i nekih kapitalih ulaganja pa tako ne možemo nešto posebno utjecati na realizaciju proračuna.

 

Kakve ideje imate kada se govori o izdvajanjima proračunskih sredstava? U što mislite da je potrebno usmjeriti proračunska sredstva? Odnosno, gdje treba oduzeti da bi se negdje drugdje uspjelo namiriti?

– Novaca je malo, ali bi se ipak moglo više ulagati u kvalitetu življenja u našem gradu, kao i pomoći ljudima u problemima.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Trasparentnost proračuna je veoma bitna jer se vidi gdje se troši i zašto, a tada se može raspravljati o prenamjeni sredstava .

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s