Enrih Merdić, pročelnik Odjela za biologiju, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i voditelj projekta monitoringa komaraca
Enrih Merdić, pročelnik Odjela za biologiju, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i voditelj projekta monitoringa komaraca

Grad Osijek za djelatnost monitoringa komaraca iz gradskog proračuna Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku daje 2.123.000 kuna. U što su točno usmjerena ova sredstva?

– Prije svega niste dovoljno upućeni! Naziv projekta je: Monitoring i istraživanje komaraca, razvoj prognostičkog modela, upravljanje sustavom suzbijanja komaraca i kontrola učinkovitosti tretmana.

JEDNA TREĆINA Taj novac ne ide samo Odjelu za biologiju nego se ovdje radi o konzorciju Odjela za biologiju i tvrtke Gekom iz Zagreba, Sredstava su raspoređena u omjeru 1/3 Odjelu za biologiju i 2/3 tvrtka Gekom.

Molim Vas uzmite u obzir da je to cifra s uključenim PDV-om.
Naziv projekta koji sam naveo pokazuje svu djelatnost u okviru tog projekta

Kojom se dinamikom isplaćuju sredstava?

– Sredstva su isplaćuju na osnovi 18 jednakih rata, a valuta svakog računa je 60 dana.

Za 2015. godinu u proračunu je za ovu djelatnost bilo predviđeno 5 milijuna kuna, no pri pogledu na proračun vidi se kako je do kraja kolovoza izvršeno 2.803.891 kuna. Znači li to da ste ove godine imali manje posla?

– Projekt kojega mi radimo nema veze s troškovima koji se koriste za tretiranja komaraca. To je potpuno drugi projekt i drugi javni natječaj. Ta cifra koju ste naveli utrošena je za tretiranja komaraca

O čemu ovise uplate za vašu djelatnost?

– Mi svoj posao odrađujemo kontinuirano kroz cijelu godinu, sezonski se odvijaju poslovi monitoringa i oni traju od početka travnja do kraja listopada.

PROGNOZE Cijele godine se radi na razvoju prognostičkog modela (upravljanje populacijama komaraca – matematički model), razvija se sustav upravljanja kontrolom komaraca (operativno dovođenje cijelog sustava u optimalan rad).

Građani su u vrijeme najveće brojnosti komaraca često ljutiti jer smatraju kako se nedovoljno radi na njihovom suzbijanju. Može li se nešto promijeniti nabolje kada govorimo o suzbijanju komaraca?

– Cijeli ovaj projekt radimo radi građana. Ali građani grada Osijeka trebaju shvatiti da mi živimo u staništu komaraca. Osijek je rasprostranjen na oko 6000 hektara, a u neposrednoj blizini Osijeka je oko 10.000 hektara legala komaraca.

86 NALOGA Situacija ove godine je bila takva da je izdano 86 naloga za tretiranja komaraca, naravno, najviše u vrijeme njihove najveće brojnosti, koji su imali znatno bolju učinkovitost nego prijašnjih godina.

Brojnost komaraca u gradu bila je drastično manja nego na netretiranim (nebranjenim prostorima).

Ovisi li to o sredstvima iz proračuna?

– Naravno. Za zaštitu grada Osijeka potrebno je povećati prostor na kojima se trebaju obavljati tretmani, osim toga inundacije treba pročistiti i omogućiti pristup ljudima koji rješavaju problem komaraca (monitoring i tretmani).

EKOLOŠKE METODE Uključiti najmodernije ekološki prihvatljive metode tretiranja i povećati učinkovitost svakog pojedinačnog tretmana.

S tim u vezi je pokrenuta inicijative za proširenje ovog projekta i uključivanje drugih relevantnih i uključenih subjekata lokalne samouprave (općine, gradovi i županija) Hrvatske vode, Hrvatske šume i naravno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Kakav je vaš plan za iduće razdoblje?

– Oparacionalizirati prognostički model (nešto slično kao prognoza vremena), uspostaviti nesmetano funkcioniranje ekspertnog sustava rukovođenja, raditi na proširenju prostora za kontrolu komaraca, podizati učinkovitost tretmana.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Apsolutno se slažem da je važna transparentnost proračuna i s tim u vezi nadam se da ste shvatili da novac koji ste naveli ne ide samo Odjelu za biologiju i da je projekt kojega radimo znatno veći od samog monitoringa komaraca (koji je sastavni dio projekta).

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s