Silvija Dološić, predsjednica Odbora za predstavke, pritužbe i prijedloge građana Grada Osijeka, Gradska vijećnica
Silvija Dološić, predsjednica Odbora za predstavke, pritužbe i prijedloge građana Grada Osijeka, Gradska vijećnica Hrvatskih laburista Osijek

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Osječanka sam koja voli svoj grad i prije svega mu želim čestitati na tome priznanju jer upravo to je poruka da gradska uprava i njena politika mora biti u službi građana, a ne služiti sama sebi!

Koliko su građani do sada bili upućeni u stanje proračuna i načine na koje mogu utjecati na njegovo kreiranje?

– Nikako, zato što ‘’loši upravitelji’’ nisu dozvoli da budu uključeni!
Kada je riječ o uključivanju građana u oblikovanje proračuna, onda ih prvo treba upoznati s činjenicom da je velik dio proračuna unaprijed zadan kroz fiksne troškove, kroz kredite, ali i grupe troškova koji se mogu trošiti samo za određene rashode. Zato je važno građane upoznati s formom i zakonitostima proračuna kako bi im bilo jasnije na što mogu više, a na što manje utjecati.
Ključno je shvatiti da proračun utječe na svakodnevni život svih nas te da informacije pripadaju građanima, a kvaliteta i efikasnost javnih politika ovisi o njihovoj snažnijoj uključenosti u proračunski proces.

SVAKI PETAK Jedna od mojih inicijativa i načina kako približiti proračun građanima je moj volonterski rad kao predsjednice Odbora za prijedloge, predstavke i pritužbe građana gdje svakog petka građani mogu doći u gradsku upravu i pitati sve što ih zanima.

Upravo pokretanjem tog Odbora moja je želja približiti građanima rad gradske uprave i tvrtki u vlasništvu grada kao i ostvarenje prava pristupa na informacije.

Što očekujete od proračuna za iduću godinu?

– Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta, a njegov rast najviše ovisi o budućim nositeljima vlasti na državnoj razini. Jača povezanost državne vlasti i lokalne samouprave, umrežavanje i suradnja s drugim gradovima te komunikacija s građanima čini jači proračun.
Primjerice, moja inicijativa o povećanju porodiljne naknade na dodatnih 600kuna i 3000 kuna za socijalno ugroženu skupinu građana je nešto o čemu govorim na zadnjih nekoliko sjednica Gradskog vijeća ističući da tzv. rezanjima grad Osijek ne smije imati rodnu sljepoću. Upravo je to primjer ne samo plemenitog i socijalno poticajanog čina, već je odgovoran i mudar potez izvršne vlasti.

Osijek bez djece nema budućnost, a djece će biti ako se ponašamo odgovorno prema majkama i roditeljima.

Kakve ideje imate kada se govori o izdvajanjima proračunskih sredstava?

– Jedna od mojih inicijativa kroz Gradsko vijeće je nadogradnja Područne škole Briješće kroz novu sportsku dvoranu na koju djeca Mjesnog odbora Cvjetno naselje čekaju već 20 godina. Upozoravala sam na segregaciju i teško kršenje dječjih ljudskih prava, u školi u kojoj trenutno pohađa 137 djece i koja nosi Međunarodni status eko škole. Mislim da sadašnja i buduća generacija djece koja će nositi ovaj grad, uistinu zaslužuju novu školu.

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO Zalažem se i za ravnopravno izdvajanje poticaja za srednje i malo poduzetništvo kroz Prijedlog programa odluke o poticanju razvoja poduzetništva u gradu Osijeku gdje sam pokazala primjerom organizirajući po drugi puta Izložbu ženskog poduzetništva na kojoj su predstavljene žene poduzetnice kroz 18. Osječki jesenski sajam.

Upravo kako bih pokazala kako je diskriminacija žena radnica još uvijek prisutna, a Osijek kao Sveučilišni grad mora pružiti zdrave temelje ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada i ono najbitnije, solidarnosti.

U što mislite da je potrebno usmjeriti proračunska sredstva? Odnosno, gdje treba oduzeti da bi se negdje drugdje uspjelo namiriti?

– Mislim da bi ukidanje vijećničkih naknada, svih drugih naknada kroz nadzorna i upravna vijeća te smanjenje reprezetacija trgovačkih društava u vlasništvu Grada značajno rezultiralo velikim uštedama.

VOLONTERSKI Politička funkcija na lokalnoj razini mora biti volonterskog karaktera i svaki gradski vijećnik/ca mora predano i časno služiti građanima jer su ih oni tamo i postavili.

Osobno, odrekla sam se svih naknada u korist jednog dječaka bez roditeljske skrbi kojem pomažem kako bi se školovao.

Što vidite kao rješenje punjenja proračuna? Smatrate li da se dovoljno radi na tome?

– Nama je potreban koncept koji će uvidjeti potrebe optimiziranja gradskih resursa, mogućnosti ušteda te prilike da novim tehnologijama ubrzamo razvoj srednjeg i malog poduzetništva, povećamo transparentnost rada Uprave i podignemo kvalitetu življenja, a sve kroz aktivno sudjelovanje građana.

PRIJESTOLNICA KULTURE Osijek ima prednosti i mane koje bi se trebale pretvoriti u priliku za rast i razvoj, a jedan od tih primjera je kandidatura za Europsku prijestolnica kulture 2020., kojom je grad Osijek ušao u drugi krug izbora.

Vizija gospodarskog razvitka je pobjeda Osijeka kao grada koji ima prepoznatljiv građanski identitet utemeljen na prožimanju vlastite kulture i umjetničkih izričaja s drugim kulturama. Dovoljno je vidjeti grad Pečuh.

Što očekujete od projekta Čist račun – Osječki proračun?

– Mislim da je otvorenost podataka i transparentnost informacija vrlo važna kako bi se građani aktivnije mogli uključiti u važne odluke u gradu Osijeku.

Ukoliko je proračun otvoren, građani mogu pratiti i analizirati informacije te ocjenjivati političke odluke vlasti.

Transparentan proračun štiti od rasipanja i zlouporabe, a građanima omogućuje pozivanje vlasti na odgovornost, jača povjerenje u političke procese, a može pomoći i privlačenju investicija.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s