IVAN JUKIĆ Grad je do sada uplatio 5.286.261 kuna za projekt Osijek

Ivan Jukić, direktor tvrtke Vodovod d.o.o.
Ivan Jukić, direktor tvrtke Vodovod Osijek d.o.o.

Koliko će sredstava Grad Osijek u 2015. godini izdvojiti za Vodovod Osijek?

– Grad Osijek prema tvrtci Vodovod-Osijek d.o.o. trenutno ima izdvajanja samo kao partner u financiranju projekta Osijek, koji se najvećim dijelom financira iz fondova EU. U tome dijelu Grad Osijek je do 15. listopada 2015. godine uplatio 5.286.261 kuna, sukladno potrebama prema situacijama građevinskih radova.

U što su usmjerena ova sredstva?

– Financijska sredstva koja Grad Osijek usmjerava na račun Vodovoda-Osijek namijenjena su isključivo za sufinanciranje projekata koji su financirani iz EU fondova. To je obveza koju je Grad Osijek u svrhu financiranja projekta preuzeo s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim vodama i općinom Čepin.

Prema prijedlogu nacrta Zakona o vodnim uslugama, plan je do 2023. godine okrupnjavanje vodnokomunalnog sustava u svrhu racionalizacije i veće efikasnosti u isporuci vodnih usluga te ispunjavanje uvjeta preuzetih u Ugovoru o pristupanju RH u Europsku uniju. Je li Vodovod Osijek poduzeo već kakve korake?

– Vodovod-Osijek d.o.o. je organizacijski i kadrovski spreman pratiti sve europske direktive do zadanih datuma.

ZAKON U PRIPREMI Okrupnjavanje vodnokomunalnog sustava ovisi o definiranim koracima u zakonu o vodnim uslugama. Budući da taj zakon još uvijek nije do kraja definiran, nisu poduzimani nikakvi konkretni koraci.

Vodovod-Osijek d.o.o. aktivno sudjeluje u radu Hrvatske Grupacije vodovoda i kanalizacije, gdje smo predstavnici uprave i očekujemo da ćemo imati mogućnosti aktivno pripremati i dorađivati gore spomenuti zakon.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost financija nekog grada kao i cjelokupnog poslovanja je iznimno važna. Prvenstveno radi sprječavanja širenja pogrešnih informacija do građana i tvrtki koje u tim gradovima žive i posluju.

Kada se govori o zapošljavanju u gradskim tvrtkama, često se spominje političko kadroviranje. Koliko su istinite i opravdane ovakve izjave građana i političkih protivnika?

– Mogu govoriti samo o Vodovodu-Osijek d.o.o, kao tvrtki za čije poslovanje sam direktno odgovoran.

VRH Rezultati Vodovoda-Osijek i u pripremi i provedbi projekata EU te u izgradnji infrastrukture vlastitim sredstvima, nas svrstavaju u vrh hrvatskih komunalnih tvrtki.

S obzirom na transparentnost i kvalitetu kojom provodimo projekte, natječaje i financijske rezultate koje ostvarujemo, usuđujem se reći da imamo iznimno kvalitetne kadrove koji uspijevaju odraditi i najzahtjevnije zadatke.

Koja je uloga Grada Osijeka u velikom projektu Vodovoda “Projekt Osijek”?

– Grad Osijek je partner na projektu

Što će ovim projektom dobiti građani Osijeka?

– Cilj projekta je poboljšanje kvalitete zaštite okoliša i zaštite zdravlja ljudi na području Osijeka i Općine Čepin poboljšanjem odvodnje, pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe u skladu s propisima RH i direktivama EU.
Građani Osijeka konkretno će dobiti:
– smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u rijeku Dravu odgovarajućim pročišćavanjem na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u skladu sa zahtjevima Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda;
– smanjenje nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda u podzemne vode u svrhu zaštite vodnih resursa;
– smanjenje prelijevanja otpadnih voda iz kanalizacijske mreže u otvorena vodna tijela;
– osiguranje dostatnih količina kvalitetne vode za piće za opskrbu stanovništva.

Ovoga je mjeseca potpisan i ugovor za projekt “Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek”. Koja je uloga Grada Osijeka u ovom projektu?

– Grad Osijek je partner na projektu.

S koliko će sredstava Grad sudjelovati u ovom projektu?

– S 576.269 kuna.

Što ovaj projekt podrazumijeva?

– Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek ima za cilj unaprjeđenja u području vodoopskrbe i obrade pitke vode na području Osječko-baranjske županije. Projekt predlaže aktivnosti u području distributivne mreže vodoopskrbe te obrade pitke vode.
Aktivnosti u području vodoopskrbe uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe i dogradnju postrojenja za pripremu pitke vode u Dalju s ciljem uklanjanja arsena iz vode te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnim cjevovodima.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: