STJEPAN ČURAJ Grad je dužan jasne informacije o proračunu gurati građanima praktički “pod nos”

STJEPAN ČURAJ, direktor Športskih objekata

* Osijek je među 15 gradova koji su dobili najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna ta transparentnost?

– Grad, odnosno gradonačelnik i Gradsko vijeće, imaju obvezu polagati račune građanima koji ih i biraju. No, unatoč postojećim sustavima izvješćivanja, uvijek među građanima prevladava dojam da se zapravo zna vrlo malo stvari. Jer, transparentnost je zakonska obveza, ali u praksi na neki način sve ostane na pukom zadovoljavanju tih zakonskih propisa. Građani u većini ne razumiju formate i načine u kojima se prezentira krvna slika proračuna, a ipak se sve radi u skladu sa zakonima i propisima. To nije logično. Zapravo je zbunjujuće da postojeće i dostupne izvještaje običnim građanima uvijek mora tumači posebna stručna osoba. To zahtijeva dodatno vrijeme i više ljudi.

ANGAŽMAN Ipak, činjenica da je Osijek među 15 najtransparentnijih govori nam da naši službenici iznimno poštuju propise i do krajnjih se granica angažiraju kako bi proračunske informacije svima bile dostupne.

Osim toga, ovaj online model javnog preispitivanja svih onih koji troše proračunski novac, mogućnost uspoređivanja svih tih stavova i mišljenja, te naročito mogućnost neprestanog praćenja prihoda i rashoda kroz pojednostavljene tablične prikaze i uz sve to i mogućnost građana da komentiraju, dijele, pitaju, traže pojašnjenja… – to je svakako model komunikacije koji će doprinijeti stvarnoj transparentnosti. Sad su te informacije jednostavnije, razumljivije i dostupnije. Grad poput Osijeka jednostavno nema drugog puta nego gurati proračunske informacije izravno građanima “pod nos”. I maksimalno ih uključivati.

* Grad Osijek iz proračuna za 2015. za Športske objekte izdvaja 13.200.000 kuna. U što su usmjerena ova sredstva?

– Sredstva su usmjerena za redovito održavanje objekata, režijske troškove i plaće radnika, ali ni izdaleka nisu dostatna za potrebe svih 15 objekata koji su pod našom upravom. Pogotovo je iz odobrenih sredstava nemoguće planirati i na bilo koji način izvoditi investicijsko održavanje. Bilo je planirano da neki objekti prijeđu u drukčiji model upravljanja, odnosno da promjene upravitelja i stoga je i planirano manje sredstava.

* Kojom se dinamikom ona isplaćuju?

– Otprilike se svaki mjesec u prosjeku povuče oko desetina predviđenog iznosa. To je između 1.250.000 i 1.300.000 kuna mjesečno. Od toga se za troškove osoblja na mjesečnoj razini utroši između 900.000 i 950.000 kuna, a ostalo se koristi za financiranje dijela režijskih troškova koji u prosjeku iznose oko 500.000 kuna mjesečno.

*Koji su drugi izvori financiranja Športskih objekata?

– Jedna od glavnih strateških mjera naše Uprave bilo je povećanje vlastitih prihoda. Najprije pružanjem kvalitetnih usluga i povećanjem sadržaja postojećih objekata na kojima obavljamo komercijalne usluge. To je, recimo, rezultiralo povećanjem prodaje ulaznica. Nadalje, na rast prihoda smo utjecali otvaranjem novih naplatnih sadržaja u sklopu naših objekata (nogometni kavez, paintball, sportski park na Kopiki i sl.), te naposljetku otvaranjem novih djelatnosti i pružanjem naših osnovnih usluga (čišćenje i održavanje) drugim subjektima u Osijeku (prije svega gradskim društvima).

POVEĆANJE PRIHODA Mjere koje sam poduzeo rezultirale su povećanjem vlastitih prihoda u 2014. u odnosu na 2013. od gotovo 10%, odnosno gotovo 500.000 kuna.

* Koliko je zaposlenih u poduzeću Športski objekti?

– U poduzeću ima 117 zaposlenih s 21. 09. 2015. od čega četvero na određeno vrijeme, a prosječan broj zaposlenih u 2014. je bio 115.

* Ovogodišnja kupališna sezona bila je bolja od prethodnih. Kakva je bilanca?

– Operativni troškovi sezone (bez investicijskih ulaganja prije sezone) će biti na oko 1,6 milijuna kuna (još nisu proknjiženi svi računi za kolovoz), a prihodi sa uračunatom subvencijom grada Osijeka su 1.010.164,15 kuna. Stoga je potrebno u prijedlogu rebalansa Proračuna povećati iznos subvencije za Copacabanu kako bi se nadoknadio manjak prihoda.

* Može li se reći kako Športski objekti svojom djelatnošću pune gradski proračun? Koji je vaš cilj?

– Ne, Športski objekti ne pune izravno Gradski proračun iako plaćamo sve gradske poreze kao i sva druga poduzeća koja imaju sjedište u Osijeku. Mi smo ustvari produžena ruka Gradske uprave koja služi kako bi se omogućilo građanima što kvalitetnije, ali besplatno korištenje sportske infrastrukture. Naš je cilj povećanje standarda i kvalitete života naših građana kroz bavljenja sportom i sportskom rekreacijom. Tako i priliči gradu veličine Osijeka. Primarno, nastojimo ostvariti zadane ciljeva iz Programa ulaganja u sport grada Osijeka. Uz što manje troškove, što veću kvalitetu i što veće vlastite prihode.

MOJI CILJEVI Po dolasku na na mjesto direktora zadao sam si tri glavna cilja:

1. Konsolidacija Društva smanjenjem rashoda (povećanjem racionalnosti i efikasnosti).

2. Povećanje vlastitih prihoda kroz zatečene, ali i kroz nove sadržaje, te kroz nove djelatnosti – na te rezultate sam iznimno ponosan.

3. Svake godine ostvariti jedan od novih velikih investicijskih projekata u nove sportske sadržaje.

 

OSTVARIVANJE PLANOVA 2014. smo otvorili Paintball teren i Sportski park na Kopiki. Ove, 2015. otvorili smo Nogometni kavez na Srednjoškolskom i nove sadržaje također na Kopiki. A u slijedećih godinu dana planiramo napraviti streetballcourt i teren za badminton te stijenu za penjanje. Tako će biti ostvareni svi planovi u prve tri godine.

 

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – po područjima 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: