SVEN MÜLLER Osijeku je za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti odobreno 14,4 milijuna kuna

Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Kakve je prirode suradnja između Grada Osijeka i Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost?

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvanproračunski je fond koji je kroz razne programe i projekte koje sufinancira na raspolaganju svim lokalnim i regionalnim jedinicama, pa tako i Gradu Osijeku. U posljednje 3 godine smo Osijeku za realizaciju 20-ak projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti odobrili 14,4 milijuna kuna.

O kakvim se projektima konkretno radi?

– Riječ je o projektima vezanim za uspostavu sustava gospodarenja otpadom, nabavu komunalnih vozila, projektima povećanja energetske učinkovitosti javne rasvjete, energetskim pregledima, ali i sufinanciranju osječkih kućanstava u provedbi mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

ODLAGALIŠTE FILIPOVICA Posebno bih istaknuo sanaciju odlagališta Filipovica, za koju smo zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode uspjeli osigurati čak 100% sredstava, dijelom iz EU, a dijelom iz Fonda, čime će se taj projekt provesti bez ikakvog opterećenja za gradski proračun.

Koliko su građani bili uključeni u projekt “Poticanje povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Osijeka”? Koja je uloga Grada Osijeka bila u ovom projektu?

– Osijek je bio jedan od 180 jedinica lokalne samouprave koje su se prošle godine prijavile na javni poziv Fonda za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

VELIK INTERES Za provođenje raznih energetskih mjera na 18 kuća Gradu smo odobrili 1,2 milijuna kuna, no do sada je isplaćeno tek oko 470 tisuća kuna. Interes građana, međutim, bio je daleko veći od tog broja.

Upravo zato, da ih ne limitiramo kompliciranim procedurama te svima koji žele damo jednake šanse za korištenje poticaja za provođenje mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima od ove godine Vlada RH izmijenila je Program energetske obnove te omogućila građanima da sredstva traže direktno od Fonda.

SUFINANCIRANJE Rezultat toga je da smo Osječanima do sada već odobrili 4,4 milijuna kuna za sufinanciranje raznih energetskih zahvata na 116 kuća.

Naglasio bih da je Fondu pristiglo preko 12.000 zahtjeva iz cijele Hrvatske, da smo do sredine rujna obradili više od 75% predmeta, te da će ova brojka sufinanciranih kućanstava što se tiče Osijeka sigurno do kraja godine biti još veća. To su ekološke investicije koje će, osim benefita za vlasnike kuća, potaknuti i gospodarstvo kroz angažman lokalnih tvrtki i obrtnika.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Povjerenje građana je vrlo važno, a ono svakako ovisi o dostupnosti informacija i transparentnosti trošenja javnog novca. Fond građanima kroz javne pozive i natječaje za razne projekte daje oko 600 milijuna kuna, dok je tvrtkama na raspolaganju oko 400 milijuna kuna. Želeći da korisnici naših sredstava pravovremeno pripreme svoje projekte prvog radnog dana u godini objavljujemo godišnji plan objave naših natječaja i javnih poziva. Osim što njima to omogućuje bolju pripremu i planiranje budžeta za projekte, javnost može transparentno vidjeti na što se troše sredstva koja Fond uprihođuje od raznih naknada, koje osim tvrtki, uplaćuju i sami građani, kao što je to primjerice naknada koju plaćaju pri registraciji svojih vozila.

AKTIVNO SUDJELOVANJE Ako građani imaju povjerenja tada će aktivnije sudjelovati u zajednici i biti otvoreniji prema projektima koji su u konačnici usmjereni prema njima. Važno je slušati građane i ohrabriti ih da sudjeluju i daju svoje prijedloge.

Provodeći programe energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada dobivali smo razne upite i prijedloge građane na koja smo promptno odgovarali, a konstruktivne prijedloge smo uvažili i implementirali u poslovnu politiku Fonda. Svi naši programi temelje na određenim strategijama i programima ministarstava i Vlade RH, ali to ne znači da se ne mogu prilagođavati potrebama i mogućnostima naših korisnika.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: