Suzana Vargović, voditeljica Festivala za djecu i mlade "Zemlja bez granica"
Suzana Vargović, voditeljica Festivala za djecu i mlade “Zemlja bez granica”, osnivačica udruge Breza 

Zemlja bez granica tradicionalna je manifestacija koja od samih početaka ima podršku Grada Osijeka koji je i njezin pokrovitelj. Što to podrazumijeva i kakav značaj ima za manifestaciju?

– Pokroviteljstvo je značajno utoliko što nam Grad bez naplate ustupa javne površine, primi predstavnike veleposlanstava, planira sredstva u skladu s procijenjenim prioritetima i načelno podržava cjelokupno događanje u svojim javnim istupima.

Koliko proračunskih sredstava Grad Osijek izdvaja za manifestaciju Zemlja bez granica?Jesu li ta sredstva dovoljna?

– Ove godine smo po natječaju za Udruge iz sredstava dobili 9000 kuna.
Grad Osijek je zajedno s našom udrugom partner na europskom projektu Mladi za zemlju, a nositelj je grad prijatelj Vicenza. U projekt je uključeno sufinanciranje svih partnera pa tako i grada Osijeka.

SUFINANCIRANJE Zemlja bez granica je jedna od aktivnosti ovog projekta pa se i sufinanciranje od strane Grada odnosi na Zemlju bez granica koju je u 2015 g. izdvojeno 50.000 kuna.

Sukladno prošlogodišnjem proračunu javno objavljenom na stranicama Zemlje bez granica vidljivo je da sredstva nisu dovoljna, posebice ako se govori o festivalu od posebnog interesa za Grad jer je isti naveden u Programu međunarodne suradnje u kulturi, brendu Grada, ali i jednoj od brojnih aktivnosti koja je doprinijela kandidaturi Grada za europsku prijestolnicu kulture.

Jesu li sredstva veća/manja u odnosu na prošle godine? Kako se to odrazilo na organizaciju?

– Sredstva su svake godine sve manja što uvjetuje dodatne napore i prilagođavanje.

Koji su vam drugi izvori financiranja?

– Obzirom da nismo komercijalni teško je naći sponzore odnosno pokrovitelje. Veoma često smo imali iskustva da bi i neke tvrtke htjele biti pokrovitelji, ali činjenica da se festival održava u Osijeku, a ne u Zagrebu ili na moru ostavlja nas bez sponzorstva. Ove godine jedino sponzorstvo je bilo od strane Europlakata Zagreb koji nam je umanjio cijenu najma prostora za oglašavanje.
Turistička zajednica grada Osijeka nam je pomogla u oglašavanju u lokalnim novinama. Novčanih uplata sponzorske naravi nismo imali. Jedini drugi izvor financiranja je europski projekt Mladi za zemlju koji nam je omogućio najam opreme i materijale za aktivnosti.

Kolika je ukupna vrijednost ove manifestacije?

– Prosječna vrijednost manifestacije je oko 400.000 kuna, što podrazumijeva sudjelovanje 2000 djece, 40-ak umjetnika, sudjelovanje bar 7-8 zemalja , 30- 50 radionica i organizaciju najmanje 6 večernjih događanja (koncerti), izložbe, dolazak veleposlanika i drugo.

BESPLATNO Napominjem da su sva događanja za sve sudionike i posjetitelje besplatna. U Zemlji bez granica nema naplate ulaznica.

Ove je godine manifestacija po prvi puta razmještena na više različitih lokacija te traje duže nego inače. Je li ova koncepcija zahtijevala više sredstava?

– O tome možemo govoriti kada festival završi što će biti javno i transparentno vidljivo na našem webu. Ova koncepcija ne bi bila moguća bez potpore europskog projekta.

Kakvi su vaši planovi za budućnost, a kada govorimo o manifestaciji Zemlja bez granica? Koja je uloga Grada u tim planovima?

– Zemlja bez granica je pokrenuta kao inicijativa za djecu i mlade koji su stigmatizirani,a za iste nije bilo dovoljno sadržaja. Tijekom održavanja postavila je inovativne i kvalitetne standarde rada, ona je davno prerasla amaterizam jedne Udruge.

PROFESIONALNA ORGANIZACIJA Sva naša nastojanja od 2004. godine da seZemlja profesionalno organizira kao dio strateškog doprinosa Grada u neformalnoj edukaciji djece i mladih koja povezuje odgoj, kulturu, stvaralaštvo kreativnost kroz interukluralni dijalog s neupitnim turističkim potencijalom, nažalost nisu prepoznata na operativnoj razini.

Ne zaboravimo da je Zemlja bez granica jednini tradicionalni festival za djecu u kontinentalnoj Hrvatskoj s osebujnom koncepcijom koju već nekoliko godina kopiraju drugi gradovi.
Zemlja bez granica se održava zahvaljujući entuzijazmu naših djelatnika i uz podršku volontera. Ako toga više ne bude ili se jako umorimo i ostarimo onda se neće ni održati, osim ako ne postanemo dio ozbiljnog konkretnog strateškog plana poput Špancirfesta bez obzira na političke opcije koje se mijenjaju svake četiri godine.

UDRUGA BREZA Malo građana zna da je glavna djelatnost Udruge Breza briga o djeci i mladima koji ne žive u vlastitoj obitelji i da 14 godina imamo djecu i mlade o kojoj skrbimo u jednom selu kraj Osijeka u socijalnoj terapijskoj zajednici. Zemlja je samo jedna naša aktivnost koju provodimo za djecu Grada u području našeg programa prevencije.

Godinama smo pokušavali predati festival u profesionalnije ruke, ali obzirom da je na volonterskoj razini nema baš kandidata za preuzimanje .

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost?

– Važna je jer građani imaju pravo znati kuda ide njihov odnosno naš novac. Pohvaljujemo inicijativu za transparentnost proračuna posebno za proračunska sredstva namijenjena udrugama po redovitom natječaju. Bilo bi nam drago da su sva proračunska sredstva isto tako transparentna.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s