BORIS RUNJE Zagrebačka banka sudjeluje u dugoročnom financiranju gradskih objekata, tvrtki te ustanova

Boris Runje, direktor Regionalnog centra Slavonija Zagrebačke banke d. d.
Boris Runje, direktor Regionalnog centra Slavonija Zagrebačke banke d. d.

Grad Osijek i Zagrebačka banka surađuju već dvije godine. Možete li pojasniti prirodu te suradnje?

– Jako nam je drago što s Gradom Osijekom ostvarujemo višegodišnju uspješnu suradnju. Zagrebačka banka sudjeluje u dugoročnom financiranju gradskih objekata i tvrtki te ustanova u vlasništvu grada.

VOĐENJE RAČUNA Provodimo objedinjeno vođenje računa za Grad i gradske tvrtke što u svakom slučaju pridonosi uštedama u platnom prometu kao i u ostalim financijskim troškovima.

Zagrebačka banka financira društveno korisne projekte u gradu Osijeku. Koji su to projekti?

– Ponosni smo što pratimo brojne projekte koji su od velike važnosti za građane i Grad Osijek, primjerice, financiramo tramvajsku prugu i tramvaje, vodoopskrbu i odvodnju, zatim sportske objekte, obnovu i opremanje vrtića, obnovu gradskog trga, izgradnju stanova za socijalno ugrožene građane.

OBRAZOVANJE I SPORT Putem poklon kartica Zagrebačke banke pružili smo Gradu podršku u financiranju školskih udžbenika osječkim školarcima, te za ostale posebne potrebe raznim skupinama građana. Osječanima potporu pružamo i kroz subvencionirane studentske kredite namijenjene školarinama i troškovima života prilikom školovanja, donacije u kulturi i sportu.

Također, pratimo Grad, gradsku tvrtku kao investitora i izvođače radova u Projektu Osijek koji jedan je od najvećih projekata Hrvatskoj za komunalnu vodnu infrastrukturu. Za predmetni projekt Kohezijski fond Europske komisije je odobrio značajnu potporu, a u ovom projektu Banka je imala važnu ulogu na različite načine povezujući sve sudionike.

Također, u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj te drugim partnerima, potičete i “zelene” investicije. O kojim je investicijama riječ?

– Zaba veliki značaj pridaje financiranju energetski učinkovitih projekata, tako da uz financiranje energetske obnove stambenih zgrada, podržavamo i obnovu projekata u gradskom vlasništvu koji bi pridonijeli uštedama kroz povećanje energetske učinkovitosti.

ZELENI KREDITI Bili smo prva banka u Hrvatskoj koja je uvela Zelene kredite za kupnju stanova i kuća viših energetskih razreda, kao i poboljšanje energetske učinkovitosti nekretnina.

Naše je trajno opredjeljenje pomagati razvoj novih i inovativnih zelenih tehnologija koje čuvaju okoliš smanjujući ugljični otisak.

Koliko je ova suradnja važna za Zagrebačku banku, a što, prema vašem mišljenju, pruža Gradu Osijeku?

– Jako nam je važna prisutnost u najvećem gradu regije, Osijeku, i drago nam je što smo izgradili dobar odnos pun povjerenja s Gradom i našim Osječanima.

UŠTEDA I STABILNOST Dosadašnjom suradnjom pomogli smo da Grad postigne prilično znatne uštede te da financiranje važnih gradskih projekata bude stabilno, a naravno da i pružamo savjetodavne usluge što se tiče mogućnosti financiranja kao i zaštite od valutnog i kamatnog rizika.

Naravno, tu smo i za poduzetnike i obrtnike, za sve vrijedne projekte koji uz gospodarski razvoj znače i otvaranje novih radnih mjesta.

Kakvi su daljnji planovi Zagrebačke banke, a kada govorimo o suradnji s Gradom Osijekom?

– Naš je cilj i dalje održavati visoku razinu suradnje s Gradom Osijekom, te bismo htjeli u budućnosti našu suradnju unaprjeđivati i to posebno u segmentu plaćanja komunalnih usluga i režija grada i ostalih gradskih tvrtki putem modernijih načina plaćanja odnosno i-računa, a kako bi građani imali povoljniju i bržu uslugu. S obzirom da je naše opredjeljenje prilagođavati usluge potrebama svojih klijenata, nastojat ćemo se tim načelom ravnati i pri sagledavanju potreba grada i gradskih tvrtki.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna njegova transparentnost?

U svakom je poslu transparentnost iznimno važna.

TRANSPARENTNOST Grad Osijek i Zagrebačka banka prepoznali su svoje uzajamne kvalitete, među kojima je transparentnost jedna od glavnih odlika.

Svoj poslovni odnos zasnivamo upravo na ovom načelu te želji za boljitkom za sve Osječane i Osječanke.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Po područjima

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: