Boris Čagalj, voditelj područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Slavoniju i Baranju
Boris Čagalj, voditelj područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Slavoniju i Baranju

Koje aktivnosti provodi HBOR – Područni ured za Slavoniju i Baranju?

– Područni ured HBOR-a u Osijeku otvoren je 2005. godine kada je glavni cilj bio omogućiti poduzetnicima lakšu dostupnost informacija o kreditnim programima. Od tada su se aktivnosti značajno povećale, tako da trenutno osim pružanja informacija i savjetovanja poduzetnika radimo i na edukaciji poduzetnika kroz besplatne radionice, surađujemo sa svim poslovnim bankama u Slavoniji, pratimo rad poduzetnika na terenu te surađujemo sa gradovima, općinama i svim potpornim institucijama.

Koje je prirode suradnja Grada Osijeka i HBOR-a?

– Suradnja s Gradom je višestruka, osim kreditiranja infrastrukturnih i razvojnih projekata u koje je uključen Grad, zajednički pokušavamo pružiti sve potrebne informacije poduzetnicima koji planiraju investicijska ulaganja.

EDUKACIJE U suradnji s potpornim poduzetničkim institucijama kojima je Grad osnivač, organiziramo edukacije i prezentacije za poduzetnike.

Jedna od uloga HBOR-a je i financiranje infrastrukturnih projekata? Je li na tom planu ostvarena suradnja s Gradom Osijekom?

– Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz nekoliko kreditnih linija financira ulaganja u komunalnu infrastrukturu, koja osim što podiže kvalitetu življenja ljudi, preduvjet je i gospodarskog razvoja.

TRAMVAJSKA PRUGA Hrvatska banka za obnovu i razvitak financira nekoliko infrastrukturnih projekata u Gradu, između ostalog sudjelovali smo i u financiranju tramvajske pruge u Višnjevcu, izgradnji biciklističkih staza, parkirališta i javnih prometnih površina.

Na koji se način kreditiraju EU projekti javnog sektora? Na koji način je to iskoristio Grad Osijek?

– Financiranje kandidata koji apliciraju na EU fondove jedan je od naših najvažnijih zadataka u budućem razdoblju. Poznato je da će gospodarska kretanja u RH uvelike ovisiti o razini iskorištenja dostupnih sredstava iz EU fondova, stoga je HBOR pripremio tri nove linije kreditiranja – Kreditiranje EU projekata privatnog sektora, Kreditiranje EU projekata ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice i Kreditiranje EU projekata javnog sektora.

FINANCIRANJE NEPRIHVATLJIVIH TROŠKOVA Kod projekata javnog sektora kreditna sredstva se mogu koristiti za sufinanciranje i međufinanciranje prihvatljivih troškova, ali možemo financirati i neprihvatljive troškove za koje nositelj projekta neće dobiti bespovratna sredstva, ukoliko bez tih troškova sam projekt ne bi mogao funkcionirati.

Krediti za javni sektor imaju rok otplate od 15 godina uz mogućnost korištenja počeka, a kamatna stopa iznosi 3%. Za realizaciju kredita, za javni sektor, više nije potrebna javna nabava, što dodatno olakšava i ubrzava ishođenje kredita.
Nedavno smo održali radni sastanak s predstavnicima Grada na kojem su predstavljeni EU projekti koje priprema Grad i naše mogućnosti financiranja istih. Stalna komunikacija i suradnja na razini Grada i HBOR-a, olakšava pripremu i provedbu projekata.

PROJEKT OSIJEK Istaknu bih i činjenicu da je HBOR financirao i lokalnu komponentu u projektu Osijek, koji je prvi odobreni EU projekt iz strukturnih fondova, a provodi ga Vodovod Osijek.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost proračuna važna je iz više razloga. Najznačajnije kod transparentnosti proračuna je to što građani dobivaju priliku shvatiti način funkcioniranja gradske blagajne i dobivaju uvid u što se ulažu njihova sredstva.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili na – Po područjima

Kako smo trošili na – Urbanizam i komunalne djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s