Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je svakako važna jer građani iz svojih prihoda i doprinosa uplaćuju na taj račun.

DOPRINOS Pravo svakog građanina je da zna kako se troši s računa kojemu je i on doprinio.

Na taj se način svima onima koji sudjeluju u punjenju proračuna osigurava da prave planove kao što su određene investicije naredne proračunske godine u mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Grad Osijek ove je godine 4.100.000 kuna namijenio za izgradnju javnih prometnih površina u Kampusu. Do koje je mjere realiziran ovaj projekt?

– U ovom su trenutku u tijeku infrastrukturni radovi, a odnose se na izgradnju pristupnih cesta i parkirališta za novu zgradu Građevinskog fakulteta što je dio koji je ostao za ovu godinu, a što je dogovoreno i za što smo uplatili kroz komunalni doprinos. To je upravo ono o čemu sam govorio u prvom odgovoru. Mi smo uplatili komunalni doprinos i naš je interes da pratimo kako se ta sredstva iz proračuna troše za namjenu za koju smo ih i uplatili.
Ove se godine troše sredstva koja smo dali za izgradnju infrastrukture, a vjerujem da će radovi biti gotovi do kraja godine.

Kakav je plan za iduću godinu?

– Ove smo godine postavili kamen temeljac za Sveučilišnu bibilioteku, a dio komunalnih infrastrukturnih radova će morati odraditi Grad upravo sredstvima iz proračuna na ime komunalnog doprinosa kojega smo također uplatili za tu namjenu.

Grad Osijek i za Gradsku i sveučilišnu knjižnicu izdvaja 1.900.000 kuna, a u istom iznosu planirano je i za iduće dvije godine, 2016. i 2017. Koliko je ta potpora dovoljna?

– Bilo bi poželjnije kada bi Grad imao veće financijske mogućnosti i aktivnije sudjelovao, a ne da se sve svodi na dio sredstava koje mi priskrbimo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uplatimo kroz komunalni doprinos.

BOGATIJE SREDINE Svjesni smo sitaucije i proračunskih mogućnosti. Bogatije sredine i sveučilišni gradovi koji imaju značajniji dotok sredstava pomažu i na drugi način u izgradnji kampusa što u Osijeku nije slučaj.

Prošle je godine osnovano i trgovačko društvo Obnovljivi izvori energije Osijek, a nositelj projekta Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije su Grad Osijek i Sveučilište J. J. Strossmayera. Koliki su vlasnički omjeri i koliko je važna ova suradnja?

– Vlasnički su omjeri ravnopravni jer je se radi o nastavku prethodnog projekta financiranog iz sredstava EU. Naime, kada smo došli do faze završetka i mogućeg nastavka, jedan od od uvjeta EU za nastavak projekta je da se osnuje trgovačko društvo koje će biti u njegovoj namjeni. Tada smo ušli u partnerski odnos u kojem je Grad financirao materijalni dio doprinosa te osigurao zemljište u Industrijskoj zoni Nemetin koje je infrastrukturno opremljeno i na kojem će se iz aplikacije na sredstva EU fondova izgraditi energetsko postrojenje. Njime će zajedno upravljati Grad i Sveučilište.

U kojoj je fazi taj projekt?

– Završavaju se pripreme za aplikaciju koja će na otvoreni natječaj EU uslijediti tijekom listopada. Ukoliko uspijemo kvalitetno pripremiti taj projekt, sredstva bi mogla biti odobrena već iduće godine. Tada bismo mogli pristupiti realizaciji i finalizaciji.

Slična je suradnja ostvarena i između Grada Osijeka i Tehnologijsko-razvojnog centra osječkog Sveučilišta Tera Tehnopolis. Koliko je važna ova suradnja i zbog čega?

– Ušli smo u novu fazu nadgradnje te suradnje između Sveučilišta i Grada. Proteklih godinu, godinu i pol smo zadovoljni načinom razmišljanja i suradnje koje smo postigli s Gradom.

TRIPLE HELIX MODEL Ostvaruje se poželjni model suradnje u odnosu na europske fondove koji uključuje poslovni sektor, lokalnu samoupravu i sveučilište te tako čine “triple helix model”.

Sveučilište bi po tom sporazumu za budući Tera Tehnopolis unutar sveučilišnog kampusa osiguralo zemljište, prostor na kojemu bi se taj objekt izgradio. Odradili smo prve korake, a Grad je morao sudjelovati budući da smo radili izmjene urbanističkog plana kako bismo osigurali to zemljište što je usvojeno na sjednici Gradskog vijeća.
Sljedeća faza je da BIOS kao tvrtka kćer Grada i sam Grad zajedno s nama isfinanciraju idejno rješenje tog budućeg objekta. BIOS će aplicirati u ime trilateralnog sporazuma između Grada, BIOS-a i Sveučilišta na sredstva EU fondova iz kojih su se već izgradila tri objekta slične namjene. Dakle, BIOS ima u Retfali dva objekta i jedan se završava u Industrijskoj zoni. Ovo bi bio četvrti objekt, ali zajedničkim naporima. Sveučilište bi dalje, kada objekt bude dovršen, ušao infrastrukturno sa znanjem i opremom. Grad u logističkoj, infrastrukturnoj potpori u izgradnji samoga objekta, a BIOS u komercijijalnom dijelu uključivanja u Terra Tehnopolis.

Koje projekte u budućem razdoblju imate u planu? Koliko je u tom slučaju važna podrška Grada?

– Za sve projekte koje Sveučilište radi je bitna i neizostavna podrška Grada kao i do sada. Unutar prostora Kampusa smo započeli aktivnosti ili priveli kraju kao što je priprema zemljišta za izgradnju aneksa studentskog doma. Uz novi, postojeći, izgradit će se još jedna zgrada.

PLANOVI Arheološka iskapanja se upravo vrše na dijelu gdje će biti izgrađen budući Pravni fakultet, a do konca godine i tijekom iduće pripremit ćemo zemljišta za Prehrambeno tehnološki i Elektrotehnički fakultet.

U svim tim radnjama neizsotavna je uloga Grada, posebno u dijelu koji se odnosi na izvedbu infrastrukture i komunalne infrastrukture.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s