STJEPAN RIBIĆ I ZVONIMIR KLOBUČAR Imamo zadatak privući što više novca iz EU fondova

Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalno razvojne agencije Slavonije i Branje i Zvonimir Klobučar, član uprave Regionalno razvojne agencije Slavonije i Branje
Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalno razvojne agencije Slavonije i Branje i Zvonimir Klobučar, član uprave Regionalno razvojne agencije Slavonije i Branje

Možete li nam predstaviti Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje?

– Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. za međunarodnu i regionalnu suradnju (RRA SiB) u suvlasništvu je 50% Osječko – baranjske županije, a 50% Grada Osijeka.

OPERATIVCI Osnovani smo kao operativno tijelo za pripremu, prijavu i provedbu nacionalnih, međunarodnih i EU projekata. Od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj RH akreditirani smo za koordinatora regionalnog razvoja za područje Osječko –baranjske županije.

Od 2007. godine smo poduzetničko – potporna institucije Ministarstva poduzetništva i obrta. Vlasnici smo i odgovorni za rad predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu. U sklopu RRA SiB djeluje i informacijski centar Europske komisije – EU Direct Osijek.

Grad Osijek će iz svog proračuna u 2015. godini za Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje d.o.o. izdvojiti 1.000.000 kuna. U što su usmjerena ova sredstva?

– Proračunska sredstva za RRA SiB namijenjena su za tekuće poslovanje, kako ureda u Osijeku, tako i rada Predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu. Sredstva se također koriste za sufinanciranje i predfinanciranje projektnih aktivnosti.

Stjepan Ribić, predsjednik uprave
Stjepan Ribić, predsjednik uprave RRA SiB

Jesu li ta sredstva dovoljna?

– Sredstava nikada dosta.

FONDOVI Ukoliko nam je fokus napisati i provesti što više projekata financiranih iz europskih i drugih međunarodnih fondova, proračunska sredstva za RRA SiB bi trebala zasigurno biti veća.

Kojom se dinamikom ona isplaćuju?

– Sredstva od strane osnivača prema RRA SiB isplaćuju se kvartalno.

Koji su drugi izvori financiranja Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje?

– Osim subvencija osnivača, RRA SiB dio svojih troškova pokriva iz odobrenih nacionalnih, EU i drugih međunarodnih projekata.

Kakve je prirode suradnje između Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i Grada Osijeka?

– Suradnja s našim osnivačima je na visokoj razini, u svakodnevnom smo kontaktu s vodstvom Grada, pročelnicima i zaposlenicima Grada te surađujemo u pripremi, izradi i provedbi nacionalnih, međunarodnih i EU projekata.

EU PROJEKTI Osim direktne suradnje s Gradom Osijekom, RRA SiB pruža dodatnu tehničku i konzultantsku podršku institucijama u vlasništvu Grada koje provode EU projekte i/ili apliciraju na iste.

Predstavništvo Slavonije i Baranje u Bruxellesu je također zajednički fokus i odgovornost u smislu međunarodne suradnje u samom centru EU institucija gdje djeluje Predstavništvo.

Zvonimir Klobučar, član Uprave RRA SiB
Zvonimir Klobučar, član Uprave RRA SiB

Jedan od projekata na kojemu ste partneri s Gradom Osijekom je i projekt Mlinarev put – Vodenica. Koja je uloga Agencije u ovom projektu?

– Puno je projekata na kojima RRA SiB surađuje s Gradom Osijekom. Točno je, RRA SiB je u suradnji sa svim partnerima pripremila i provodi ovaj projekt, a za vrijeme same provedbe glavna uloga RRA bila je koordinacija međunarodnog i lokalnog partnerstva, te organizacija sedam radionica na temu razvoja kulturnog i edukativnog turizma. RRA SiB je ukratko bio poveznica između partnera različitih institucionalnih i organizacijskih kapaciteta.

Na kojim ste još projektima partneri s Gradom Osijekom?

– Projekti koji su završeni, a na kojima je RRA SiB bila partner su Buduće perspektive vinarstva i vinogradarstva u EU, Osnivanje Regionalne energetske agencije za Slavoniju i Baranju, „CHEE“ ” Zajednička istraživanja i razvoj energetske efikasnosti u prekograničnim područjima”, Hrvatsko-mađarska mreža za obnovljive izvore energije CHREN, Wine tour, Along miller’s route in cross border area te Europe Direct Osijek.

ZAVRŠENI PROJEKTI Ukupna vrijednost završenih projekta je 2.821.424,89.

RRA SiB je trenutno partner na sljedećim projektima u provedbi: Stvaranje društva bez otpada (Case for zero waste), “Socijalna samoposluga”, Sanacija odlagališta Filipovica u Gradu Osijeku, Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin, Masterplan prometnog razvoja grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Od pomoći vaše za bolje sutra naše te
Region2Sustain.

PROJEKTI KOJI TRAJU Ukupna vrijednost projekata u provedbi je 4.340.917,51.

Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalno razvojne agencije Slavonije i Branje i Zvonimir Klobučar, član uprave Regionalno razvojne agencije Slavonije i Branje

Na koji način aktivnosti Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje pridonose punjenju proračuna Grada Osijeka?

– Kroz ciljanu pripremu i provedbu projekata u suradnji s Gradom Osijekom, nastojimo zamijeniti proračunska sredstva sa sredstvima iz proračuna EU koja su nam na raspolaganju.

Kakvi su budući planovi Agencije? Uključuju li oni suradnju s Gradom Osijekom?

– U novoj financijskoj perspektivi 2014-2020 Hrvatskoj je na raspolaganju 11 milijardi eura. Usvajanjem Operativnih programa došli smo na razinu koju smo čekali, a to su projekti velike vrijednosti (izgradnja, infrastruktura, opremanje, obnova…).

DOBAR KONTINUITET Kao naš osnivač, Grad Osijek u suradnji s RRA SiB ima zadatak privući što više novaca iz fondova (u skladu sa svojim prioritetima) te time osigurati dobar kontinuitet u odobravanja i realizaciji projekata u navedenom programskom razdoblju.

Naravno, tako složeni projekti zahtijevaju usku suradnju i koordinaciju svih službi kako bi bili kvalitetno pripremljeni (npr. rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, priprema projektne dokumentacije, osiguranje financijskih sredstava za predfinanciranje i sufinanciranje projekata, itd.) i kako ne bi bilo problema u njihovoj provedbi.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost proračuna je vrlo bitna za sve jedinice regionalne i lokalne samouprave pa tako i za Grad Osijek. Iz iskustva vođenja poslovanja RRA SiB koja od svog osnutka ima transparentno poslovanje, zbog osjetljivosti projekata financiranih iz EU te kontrola s viših razina: Bruxelles, nacionalne i lokalne, svjesni smo koliko je bitno da postoji uvid u svaku kunu koja se nalazi u proračunu, pošto je i RRA SiB proračunski korisnik. Bitno je da naši građani znaju za što se koristi novac poreznih obveznika.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Po područjima 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: