Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Osijeka
Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Osijeka

Grad Osijek iz gradskog proračuna financira projekt Vodenica s iznosom od 819.964 kuna, a do sada je realizirano 792.482 kune. O kakvom se projektu radi i kakav značaj on ima za Grad Osijek?

– Riječ je o prekograničnom projektu sa susjednom Mađarskom nazvanom „Mlinarev put“, koji ima za cilj tematskom turističkom rutom promovirati stare zanate (mlinarstvo) koji su se odvijali na ovim prostorima te stvoriti novi sadržaj u turističkoj ponudi i na taj način povezati stanovništvo s obje strane granice. Najznačajniji dio projekta odnosi se na izgradnju replike stare vodenice na rijeci Dravi, za koju vjerujemo da će zasigurno biti jedna od turističkih atrakcija u gradu, posebice za edukativne svrhe.

SUDJELOVANJE Turistička zajednica grada Osijeka u ovom je projektu sudjelovala u osmišljavanju tematske rute, organizaciji studijskog putovanja, info dana posvećenog ovoj temi, organizaciji tematskog sajma domaćih proizvoda, te promotivni materijal – vizualni identitet projekta, turističku brošuru, turističku kartu i video materijal.

Ukupno je za financiranje ovog projekta TZ kao partner utrošio 73.271 euro ili 549.000 kuna.

Kakve su projekcije u idućim godinama?

– Smatram da je ovaj projekt značajan za turističku ponudu grada iz najmanje tri razloga: nova zanimljiva turistička ponuda, čuvanje povijesne baštine starih zanata, kreiranje edukativnih programa (posebice za učeničke ekskurzije). Ako dodamo kako grad Osijek ima povijesnu baštinu koja se već koristi u turističke svrhe (stari tramvaj, prvo hrvatsko pivo, gradski panduri, stari fijaker s konjskom zapregom), onda će zasigurno i replika stare vodenice nastaviti ovaj niz.

ODRŽIVOST No, osim atraktivnosti samog objekta Grad Osijek u suradnji s TZ grada i udrugom Vodenica treba osmisliti i postaviti model upravljanja i brige za Vodenicu, koji će ovaj projekt činiti održivim. Tu prvenstveno mislim na ostvarenje prihoda, koji će biti dovoljni za održavanje objekta i rad na njemu.

Koji su drugi izvori financiranja?

– Projektom su predviđena sredstva za izgradnju objekta, uvođenje partnera u rad, te izrada promidžbenog materijala. Drugi izvori financiranja za sada nisu precizirani, ali to svakako mogu biti prihodi od turističkih posjeta, prodaje suvenira i sl.

Kakvi su vaši planovi s projektom Vodenica?

– Nositelj ovog projekta je Grad Osijek stoga treba očekivati da će donijeti i odluku vezanu za to tko će u narednom razdoblju biti glavni nositelj aktivnosti na objektu. TZ grada Osijeka bila je uključena u projekt od samog početka, te su uz manje poteškoće sve planirane aktivnosti su uspješno odrađene.

Grad Osijek financira i rad Turističke zajednice Grada Osijeka? U kojem iznosu?

– Grad Osijek ne financira rad TZ. Sukladno Zakonu o turističkim zajednicama sustav TZ financira se iz članarine gospodarskih subjekata koji obavljaju turističku djelatnost ili djelatnosti neposredno povezane s turizmom. Drugi značajan izvor prihoda TZ je boravišna pristojba koja se uplaćuje na račun turističkih zajednica na području na kome je ostvaren turistički promet.

Sukladno navedenom Zakonu TZ je obvezna 30% prihoda iz boravišne pristojbe uplatiti u gradski proračun.

BORAVIŠNA PRISTOJBA Tijekom 2015. godine TZ grada Osijeka uplaćuje u gradski proračun 90.000 kuna. Grad Osijek dužan je kroz određene projekte taj iznos sredstava utrošiti u sufinanciranje turističkih projekata.

Tako je za 2015. godinu Gradonačelnik Grada Osijeka donio Zaključak o prihvaćanju sufinanciranja zajedničkih projekata iz Programa rada TZ grada Osijeka s financijskim planom za 2015. godinu u iznosu od 140.000 kuna. To su projekti: Advent u Osijeku, Božićna bajka u osječkom tramvaju, Smeđa turistička signalizacija, Gradski panduri, Turistički tramvaj, Fijaker s konjskom zapregom, te Izložba vodenog svijeta.

Dakle iz ovog je vidljivo kako se rad TZ grada Osijeka ne financira iz gradskog proračuna, ali da Grad sudjeluje u sufinanciranju nekih projekata i to povratom 90.000 kuna dobivenih iz boravišne pristojbe, te 50.000 kuna direktno iz gradskog proračuna.

Može li se reći kako Turistička zajednica svojim aktivnostima također pridonosi punjenju gradskog proračuna?

– Iz prethodnog je odgovora vidljivo da se iz prihoda ostvarenih boravišnom pristojbom, koju plaćaju turisti odnosno posjetitelji koji koriste usluge smještaja u osječkim hotelima 30% tog iznosa uplaćuje u gradski proračun.

Aktivnostima TZ koje doprinose povećanju broja dolazaka i ostvarenih noćenja direktno se puni gradski proračun. Aktivnosti koje imaju za cilj pospješiti ovaj prihod zasigurno su: promotivne (web stranica, izrada promidžbenih materijala, oglašavanje, nastupi na sajmovima i prezentacijama, te organiziranje turističkih manifestacija i uvođenje novih turističkih proizvoda).

TURISTIČKE MANIFESTACIJE Ovdje valja naglasiti kako su turističke manifestacije također značajne za punjenje gradskog proračuna, ne samo kroz boravišnu pristojbu, nego i kroz povećanje turističkog prometa uopće (konzumacija hrane i pića, prijevoz putnika, taksi, benzin, trgovina i sl.)

Kakvi su vaši planovi u idućem razdoblju?

– Planovi TZ Osijek u narednom razdoblju svakako idu u pravci daljnje promocija grada Osijeka , ali i jačanje manifestacija koje su već postale prepoznate u gradu, a to su uz opće poznati Pannonian Challenge i Dani vina, Dani piva, Advent u Osijeku, te Gastro fest Osijek kao manifestacija koju trenutačno razvijamo. Nadamo se kako će ove zabavne i gastronomske priredbe u narednom razdoblju ostvarivati sve bolje financijske rezultate.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost?

Transparentnost u svakom poslovanju je vrlo važna u današnjem vrijeme informatizacije i medija, a posebice u javnom sektoru, stoga i u radu TZ, a svakako u jedinicama lokalne samouprave.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s