SAŠA URANJEK Gradski proračun se direktno puni aktivnostima Turističke zajednice

Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Osijeka
Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Osijeka

Grad Osijek iz gradskog proračuna financira projekt Vodenica s iznosom od 819.964 kuna, a do sada je realizirano 792.482 kune. O kakvom se projektu radi i kakav značaj on ima za Grad Osijek?

– Riječ je o prekograničnom projektu sa susjednom Mađarskom nazvanom „Mlinarev put“, koji ima za cilj tematskom turističkom rutom promovirati stare zanate (mlinarstvo) koji su se odvijali na ovim prostorima te stvoriti novi sadržaj u turističkoj ponudi i na taj način povezati stanovništvo s obje strane granice. Najznačajniji dio projekta odnosi se na izgradnju replike stare vodenice na rijeci Dravi, za koju vjerujemo da će zasigurno biti jedna od turističkih atrakcija u gradu, posebice za edukativne svrhe.

SUDJELOVANJE Turistička zajednica grada Osijeka u ovom je projektu sudjelovala u osmišljavanju tematske rute, organizaciji studijskog putovanja, info dana posvećenog ovoj temi, organizaciji tematskog sajma domaćih proizvoda, te promotivni materijal – vizualni identitet projekta, turističku brošuru, turističku kartu i video materijal.

Ukupno je za financiranje ovog projekta TZ kao partner utrošio 73.271 euro ili 549.000 kuna.

Kakve su projekcije u idućim godinama?

– Smatram da je ovaj projekt značajan za turističku ponudu grada iz najmanje tri razloga: nova zanimljiva turistička ponuda, čuvanje povijesne baštine starih zanata, kreiranje edukativnih programa (posebice za učeničke ekskurzije). Ako dodamo kako grad Osijek ima povijesnu baštinu koja se već koristi u turističke svrhe (stari tramvaj, prvo hrvatsko pivo, gradski panduri, stari fijaker s konjskom zapregom), onda će zasigurno i replika stare vodenice nastaviti ovaj niz.

ODRŽIVOST No, osim atraktivnosti samog objekta Grad Osijek u suradnji s TZ grada i udrugom Vodenica treba osmisliti i postaviti model upravljanja i brige za Vodenicu, koji će ovaj projekt činiti održivim. Tu prvenstveno mislim na ostvarenje prihoda, koji će biti dovoljni za održavanje objekta i rad na njemu.

Koji su drugi izvori financiranja?

– Projektom su predviđena sredstva za izgradnju objekta, uvođenje partnera u rad, te izrada promidžbenog materijala. Drugi izvori financiranja za sada nisu precizirani, ali to svakako mogu biti prihodi od turističkih posjeta, prodaje suvenira i sl.

Kakvi su vaši planovi s projektom Vodenica?

– Nositelj ovog projekta je Grad Osijek stoga treba očekivati da će donijeti i odluku vezanu za to tko će u narednom razdoblju biti glavni nositelj aktivnosti na objektu. TZ grada Osijeka bila je uključena u projekt od samog početka, te su uz manje poteškoće sve planirane aktivnosti su uspješno odrađene.

Grad Osijek financira i rad Turističke zajednice Grada Osijeka? U kojem iznosu?

– Grad Osijek ne financira rad TZ. Sukladno Zakonu o turističkim zajednicama sustav TZ financira se iz članarine gospodarskih subjekata koji obavljaju turističku djelatnost ili djelatnosti neposredno povezane s turizmom. Drugi značajan izvor prihoda TZ je boravišna pristojba koja se uplaćuje na račun turističkih zajednica na području na kome je ostvaren turistički promet.

Sukladno navedenom Zakonu TZ je obvezna 30% prihoda iz boravišne pristojbe uplatiti u gradski proračun.

BORAVIŠNA PRISTOJBA Tijekom 2015. godine TZ grada Osijeka uplaćuje u gradski proračun 90.000 kuna. Grad Osijek dužan je kroz određene projekte taj iznos sredstava utrošiti u sufinanciranje turističkih projekata.

Tako je za 2015. godinu Gradonačelnik Grada Osijeka donio Zaključak o prihvaćanju sufinanciranja zajedničkih projekata iz Programa rada TZ grada Osijeka s financijskim planom za 2015. godinu u iznosu od 140.000 kuna. To su projekti: Advent u Osijeku, Božićna bajka u osječkom tramvaju, Smeđa turistička signalizacija, Gradski panduri, Turistički tramvaj, Fijaker s konjskom zapregom, te Izložba vodenog svijeta.

Dakle iz ovog je vidljivo kako se rad TZ grada Osijeka ne financira iz gradskog proračuna, ali da Grad sudjeluje u sufinanciranju nekih projekata i to povratom 90.000 kuna dobivenih iz boravišne pristojbe, te 50.000 kuna direktno iz gradskog proračuna.

Može li se reći kako Turistička zajednica svojim aktivnostima također pridonosi punjenju gradskog proračuna?

– Iz prethodnog je odgovora vidljivo da se iz prihoda ostvarenih boravišnom pristojbom, koju plaćaju turisti odnosno posjetitelji koji koriste usluge smještaja u osječkim hotelima 30% tog iznosa uplaćuje u gradski proračun.

Aktivnostima TZ koje doprinose povećanju broja dolazaka i ostvarenih noćenja direktno se puni gradski proračun. Aktivnosti koje imaju za cilj pospješiti ovaj prihod zasigurno su: promotivne (web stranica, izrada promidžbenih materijala, oglašavanje, nastupi na sajmovima i prezentacijama, te organiziranje turističkih manifestacija i uvođenje novih turističkih proizvoda).

TURISTIČKE MANIFESTACIJE Ovdje valja naglasiti kako su turističke manifestacije također značajne za punjenje gradskog proračuna, ne samo kroz boravišnu pristojbu, nego i kroz povećanje turističkog prometa uopće (konzumacija hrane i pića, prijevoz putnika, taksi, benzin, trgovina i sl.)

Kakvi su vaši planovi u idućem razdoblju?

– Planovi TZ Osijek u narednom razdoblju svakako idu u pravci daljnje promocija grada Osijeka , ali i jačanje manifestacija koje su već postale prepoznate u gradu, a to su uz opće poznati Pannonian Challenge i Dani vina, Dani piva, Advent u Osijeku, te Gastro fest Osijek kao manifestacija koju trenutačno razvijamo. Nadamo se kako će ove zabavne i gastronomske priredbe u narednom razdoblju ostvarivati sve bolje financijske rezultate.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost?

Transparentnost u svakom poslovanju je vrlo važna u današnjem vrijeme informatizacije i medija, a posebice u javnom sektoru, stoga i u radu TZ, a svakako u jedinicama lokalne samouprave.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s