DAVOR VIĆ Da bi ZOO vrt bio samoodrživ, potrebno ga je učiniti turističkim faktorom od regionalnog značenja

Davor Vić, direktor Unikoma
Davor Vić, direktor Unikoma

Grad Osijek iz svog proračuna u 2015. godini za Unikom izdvaja 3.000.000 kuna. U koje su aktivnosti usmjerena ova sredstva?

– 3.000.000 kuna grad Osijek izdvaja s pozicije subvencija trgovačkim društvima u javnom sektoru i u slučaju Unikoma radi se o sredstvima u potpunosti namijenjenima poslovanju zoološkog  vrta.

Koliko je zaposlenih u tvrtki Unikom?

– Trenutno nas ima 343.

Jesu li ta sredstava dovoljna?

– Sredstva od 3.000.000 kuna za poslovanje zoološkog vrta jesu smanjena u odnosu na prethodnu godinu, no isto tako je dosta učinjeno na racionalizaciji rashoda uz usporedno povećanje promocije rada našeg vrta.

RAST POSJETA U prvoj polovici godine imamo i blagi rast posjeta u iznosu od 4%, te veći interes, a time i prihod od edukacijskih programa koje ondje provodimo. To nam do kraja godine daje za pravo očekivati da ćemo uistinu trebati manji iznos subvencija no dosad.

Ipak, da bismo zoološki vrt učinili samoodrživim, dakle da bi se troškovi njegova rada pokrivali sredstvima uprihodovanima isključivo od prodanih ulaznica, čime bi se gradski proračun dodatno rasteretio, potrebno ga je učiniti turističkim faktorom od regionalnog značenja. Za financiranje tog pothvata, gdje bi zoološki vrt narastao, kako ponudom sadržaja, tako i atraktivnošću, bit će potrebna sredstva iz europskih fondova.

Koliko sredstava Grad Osijek dodatno osigurava za aktivnosti koje obavljaju radne jedinice Unikoma? O kojim je aktivnostima, odnosno stavkama proračuna  riječ?

– Radi se o iznosu od 33.587.500,00 kuna (s PDVom) koje je Grad Osijek ugovorio s tvrtkom Unikom za izvedbe radova održavanja javnih površina, konkretno čistoće i javne higijene, zelenila, dječjih igrališta i komunalne opreme, prometnih površina bilo u vidu rekonstrukcija, sanacija ili održavanja prohodnosti u zimskim uvjetima, vertikalne prometne signalizacije i sl. Pored već spomenutog Zoološkog vrta i službi zajedničkih poslova postojei radne jedinice ‘Čistoća’, ‘Zelenilo’, te ‘Graditeljstvo’.

Koji su drugi izvori financiranja Unikoma?

– Drugi najosnovniji izvori prihoda su vezani za odvoz i zbrinjavanje otpada, najviše iz domaćinstava naših građana, dakle fizičkih osoba, potom pravnih osoba, kao i izvanredni odvozi otpada putem narudžbe.

Kakvi su vaši planovi i koliko oni ovise o sredstvima iz gradskog proračuna?

– Kao što je već i spomenuto, osnovni oblik kojim nas gradski proračun subvencionira je poslovanje zoološkog vrta, dok putem ugovora o održavanju javnih površina obavljamo poslove i snosimo odgovornost koju bi, da Grad Osijek nema vlastito trgovačko društvo, morao nekomu povjeriti putem koncesija. Osobnog sam stava da je ovakav pristup kvalitetniji, jer u konačnici jamči i gradu i svim našim korisnicima usluga prije svega veću kvalitetu radova.

SAMOODRŽIVOST Naš interes nije profit, već samoodrživost u okvirima realno predviđenih financijskih sredstava od strane struke i u skladu sa zakonskim obvezama. Istovremeno na ovaj način postoji veći stupanj kontrole našeg poslovanja od strane našeg većinskog vlasnika, a to je Grad Osijek, što u konačnici za rezultat ima transparentnost ka krajnjim korisnicima, a to su naši građani.

Planove realiziramo u okviru poslovanja, a osnovna dužnost nam je pratiti zakonske propise, gdje se u zadnjih nekoliko godina ističe segment zaštite okoliša, prilagoditi radne procese i tehnologiju kako bi iste zadovoljili, te istovremeno zadržali razinu kvalitete usluga koje obavljamo. Naravno u svemu navedenomu nastojimo biti i kreativni, te koristiti sve novine koje nam tehnologija nudi.

POHVALE I KRITIKE Svjesni smo koliku ulogu naš rad ima u dojmu  čistog i uređenog grada koji se najčešće veže uz Osijek. Svaku pohvalu držimo kao potvrdu da dobro radimo naš posao, a svaku kritiku kao podsjetnik da uvijek možemo biti još bolji.

Kakvi su planovi s odlagalištem komunalnog otpada Lončarica Velika?

– Plan je isto koristiti do početka rada regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Za navedeno su dobivene sve dozvole, riješeni su imovinsko pravni odnosi na relaciji Grad Osijek – Republika Hrvatska, te je realno očekivati da će iskop nove kazete i sanacija postojeće zone odlaganja započeti već krajem ove godine.

LONČARICA VELIKA Nakon otvorenja spomenutog regionalnog centra u planu je završiti sanaciju odlagališta  Lončarica Velika i zatvoriti ga u svojstvu odlagališta.

Sadnjom hortikulture i ugradnjom dodatnih sadržaja u doglednoj budućnosti moguće ga je pretvoriti čak i u rekreacijsku zonu. Ipak je najveće brdo u Osijeku (smijeh).

Kada se govori o zapošljavanju u gradskim tvrtkama, često se spominje političko kadroviranje. Koliko su istinite i opravdane ovakve izjave građana i političkih protivnika?

– Mišljenja sam da je politika kod nas vrlo često jedan svijet bez pravila, pa  se tako vrlo često suprotstavljene političke opcije u borbi za prevlast koriste kritiziranjem jedni drugih po gotovo svim osnovama, pa tako i optužbama za djelovanja iz vašeg pitanja. Bilo bi bolje, pogotovo za auditorij koji čine građani, da je to nadmetanje konstruktivnog karaktera, da ide u korist toga da od Osijeka stvorimo sredinu koja svakom čovjeku koji želi raditi nudi priliku da ima posao. Ovako se sve svodi na optužbe i insinuacije, a najveća šteta je upravo ono što ste i spomenuli, a proizlazi iz javnog mijenja i negativne predodžbe koja se kod građana stvara.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost?

– Transparentnost je važna za svaki segment javnog djelovanja, a u uvjetima teške gospodarske situacije u kakvoj se Hrvatska nalazila proteklih godina i iz koje je, čini se napokon počela izlaziti, pogotovo dolazi do izražaja osjetljivost javnog mijenja u pogledu trošenja proračunskih sredstava, bilo na državnoj, bilo lokalnoj razini.

TRANSPARENTNOST Držim da je transparentnost u provođenju proračuna važna za svaki grad. Da je Osijek dobio tako visoku ocjenu veseli me prije svega kao osobu odgovornu za poslovanje trgovačkog društva u javnom sektoru i od značaja koji, zbog djelatnosti za koje smo zaduženi, ima naš rad.

Također me spomenuto veseli i kao stanovnika ovog grada, gdje živim i radim cijeli život i gdje sam zasnovao obitelj. Tim više, što je u poratnim godinama Osijek postao grad kojim je vladao nepotizam i netransparentnost koji se očitovao u zapostavljanju i uništenju gotovo svih važnih gospodarskih subjekata i koji kao takav nije obećavao mnogo. Nadam se da su ta vremena su zauvijek iza nas.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

1 komentar

 1. 1. Naslov je glup. Niti jedan zoološki vrt u Europi se ne održava posjetama (turizmom).
  2. Zoološki vrtovi su znanstveni pogoni sveučilišta i međunarodne znanosti.
  3. Naš zoološki vrt nije u Europskoj udruzi zooloških vrtova i akvarija pa ne može povlačiti sredstva iz iste, a mogao je biti besplatno učlanjen 1998.
  4. Svaka gradska vlast do sada od mene i mojih kolega dobila je po jedan elaborat što treba učiniti sa zoo-om no svaka je taj elaborat ignorirala. Ova sadašnja vlast, istina, nije dobila novi elaborat ali ima nekoliko starih uključujuči idejno rješenje novog zoo-a koji je izradio gosp. Rensen iz Nizozemske još 1998., a za koji smo trebali dobiti 10 miliuna dolara u deset godina no tadašnje gradsko poglavarstvo nije bilo zainteresirano, e kako bi tadašnji direktor Unikoma dobio postotak od šverca papagaja koje je provodio tadašnji savjetnik u zoo-u.
  5. Zoo nije u Europskoj udruzi jer nema veterinarsku kliniku koja provodi CITES konvenciju i brine se o javnom zdravstvu (zoonoze).
  6. Na ovaj način ništa od našeg zoo-a koji ima najbolju perspektivu u ovom dijelu Europe neće ni biti. Najtužnije je da još 1998. Nismo počeli sa projektom novog zoo-a za kojeg su nam nuđeni novci (10 000 000,00 $), u vrijeme kada je Europa htjela zatvoriti Zagrebački zoo jer nije odgovarao uvjetima (i još ne odgovara u potpunosti), ali su oni onda uzeli novce i sredili ga, a mi po običaju…
  7. Iskreno, muka mi je od te glupe i nepismene demagogije….samo dajte i dalje po svom…ne dajte se smetati….

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: