Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek
Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek

Koliko sredstava Grad Osijek iz svog proračuna izdvaja za Gradsko društvo Crvenog križa Osijek?

– Grad godišnje izdvaja 0,7% sredstava iz zakonom određenih prihoda Grada, odnosno za 2015. godinu to iznosi milijun i pol kuna.

PUČKA KUHINJA Temeljem odredbi Zakona o Hrvatskom Crvenom križu Grad izdvaja i za posebne programe kao što je pučka kuhinja, što će opet prema troškovima iznositi do pola milijuna kuna.

Grad također, po Ugovoru, osigurava još 200.000 kuna godišnje, u idućih desed godina, zbog ranije manje uplaćenih sredstava u vrijeme pravnog vakuuma vezanog za promjenu Zakona o Hrvatskom crvenom križu. Taj iznos služi za otplatu kredita za obnovu i izgradnju Centra u Orahovici.

U što su ta sredstva usmjerena?

– Spomenutih 0,7 posto, odnosno 1,5 milijuna kuna usmjereno je na funkcioniranje Gradskog društva Crvenog križa, odnosno njegov ustrojstveni oblik te za ostvarivanje osnovnih javnih ovlasti na području djelovanja. Za sva ostale potrebe se ugovaraju posebni iznosi s Gradom.

Koja je dinamika isplate sredstava?

– Sredstva se isplaćuju uredno, jednom mjesečno kada dobijamo jednu dvanaestinu što je predviđeno Pravilnikom o provedbi Zakona o Hrvatskom Crvenom križu, a za ugovorne programe (pučka kuhinja) plaća se mjesečno prema fakturama.

Jesu li ta sredstva dovoljna?

– Korisnici proračuna se moraju uklopiti u odgovarajuća sredstva koja su na raspolaganju. Shodno tome je financijski plan Gradskog društva Crvenog križa napravljen da ona budu dostatna. Svatko bi želio više, ali se mora uklopiti.

Grad Osijek iz svog proračuna izdvaja 117.000 kuna za projekt “Osijek zdravi grad”? O kakvom je projektu riječ? Je li on dugoročan?

– To je dobar projekt jer se kroz njega okupljaju svi koji mogu utjecati na Osijek kao grad u kojem je ugodnije, zdravije i ljepše živjeti. Osijek je nekada bio dobitnik nagrade Zelena vrpca kao jedan od nauređenijih gradova, a ta je nagrada velik razlog da se može reći da je zdravi grad.

ZDRAVA BUDUĆNOST Jednom godišnje se na odgovarajući način zbirno pokažu aktivnosti Grada, gradskih institucija i udruga, što u svojim programima čine za bolju budućnost Osijeka. A to može značiti i fizičko i mentalno zdravlje njegovih građana.

Taj sajam ima puno opravdanje.

Imate li kakvih planova u budućnosti? Koliko oni ovise o sredstvima iz gradskog proračuna?

– Planove za budućnost imamo. Pratimo sve što se zbiva u pogledu natječjaza sredstva Europske unije, ali i domaćih izvora.

VLASTITA DJELATNOST Ne ovisimo o sredstvima iz gradskog proračuna nego smo se orjentirali na druge izvore pa čak i vlastite djelatnosti.

Proračunska sredstva su petina ukupno ostvarenih sredstava Gradskog društva Crvenog križa u tekućoj godini.

Koji su drugi izvori financiranja?

– To su sredstva ostvarena različitim projektima kojih je svake godine sve više, konstantna sredstva iz djelatnosti koje se odvijaju u objektima Gradskog društva Crvenog križa, a to je škola u prirodi, obuka neplivača i ljetni oporavak djece.

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO U budućnosti će se te aktivnosti odvijati kroz tvrtku Centar društvenog poduzetništva, a koja će biti u vlasništvu osječkog i županijskog Crvenog križa.

Tvrtka će koristiti objekte Gradskog društva Crvenog križa putem ugovora o najmu za obavljanje gospodarske djelatnosti. U okviru toga će se odvijati sve navedene aktivnosti i svi drugi programi predviđeni Društvenim ugovorom o osnivanju tvrtke.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je bitna u svemu kada je u pitanju državni, društveni, odnosno novac poreznih obveznika.

IZVJEŠĆA I mi smo kao Gradsko društvo Crvenog križa po novim propisima dužni objavljivati sve informacije na internetskim stranicama te podnositi određena izvješća.

Na kraju moram reći da Grad zaslužuje ocjenu koju je dobio za transparentnost.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Po područjima 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s