Josip Mandurić, ravnatelj Osnovne škole Antun Mihanović
Josip Mandurić, ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića

Grad Osijek iz proračuna izdvaja 525.440 kuna za Osnovnu školu Antuna Mihanovića, odnosno 9.724.489 kuna za sve osnovne škole na području Osijeka. Jesu li ta sredstava dovoljna?

– Sredstva koja Grad Osijek izdvaja iz proračuna za OŠ Antuna Mihanovića i za druge škole kojima je osnivač znatno su smanjena u odnosu na godine prije ekonomske krize i dostatna su samo za podmirenje osnovnih, najpotrebnijih i hitnih potreba škola.

U što su usmjerena sredstava koja škola dobije iz gradskog proračuna?

– Sredstva su usmjerena na podmirenje režijskih troškova (telefon, internet, voda, komunalna naknada, odvoz smeća), nabavu uredskog materijala, sredstava ta čišćenje i održavanje prostora i opreme, higijenske potrepštine, službena putovanja, poštanske usluge, usluge tehničke zaštite…

U odnosu na prošlu godinu, ta su sredstva smanjena, za vašu školu manja su za 40.000 kuna. Na koji je način to utjecalo na rad škole?

DODATNE UŠTEDE Pažnjom dobrog domaćina raspolažemo materijalnim sredstvima i neprestano tražimo prostora za dodatne uštede kako bi sredstva koja dobijemo bila dostatna za normalno funkcioniranje i uspješno ostvarenje ciljeva zbog kojih postojimo.

Koliko je važno investicijsko održavanje osnovnih škola? Jesu li se na tom planu u proteklom razdoblju dogodili važniji pomaci za vašu školu?

– Investicijsko održavanje objekta izuzetno je važan dio jer zgradu u kojoj živimo i radimo treba održavati kako bi boravak i rad učenika i učitelja u školi bio ugodan i učinkovit.

UČINJENO Tijekom proteklih godina, na planu investicijskog održavanja, učinjeno je dosta na poboljšanju uvjeta rada, higijenskih i sigurnosnih uvjeta.

Obnovljeni su sanitarni čvorovi za učenike i učitelje, učionice, dvorana za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, svečana školska dvorana, učiteljski kabineti, ulaz u školu s rampom za invalide.

Financira li se iz sredstava koja su izdvojena iz gradskog proračuna i produženi boravak kojega je vaša škola u mogućnosti pružiti? Koliko sredstava odlazi na tu aktivnost?

– Iz gradskog proračuna financira se usluga produženom boravka koju nudimo našim roditeljima u dijelu plaće za dvije učiteljice. Za plaće dviju učiteljica s pola radnog vremena izdvaja se oko sto tisuća kuna.

S obzirom na sve veće potrebe za produženim boravkom, što bi bilo potrebno napraviti kako bi što više škola moglo tu mogućnost pružiti djeci, odnosno njihovim roditeljima?

– Potrebno je osigurati prostorne uvjete i dostatna financijska sredstva za plaće učitelja u produženom boravku.

TRAŽENI Interes roditelja je velik i mnogi nas kontaktiraju i raspituju se o upisu u našu školu zbog produženog boravka.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnos je važna jer umanjuje nesigurnost, a korisnicima pruža mogućnost uvida u svrsishodno i namjensko trošenje sredstava.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s