EDIT LEMAL Hitno nam je potrebno proširenje prostornih kapaciteta

Edit Lemal, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark"
Edit Lemal, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”

Grad Osijek je iz svog proračuna za Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” izdvojio 317.420 kuna. U koje su aktivnosti usmjerena ta sredstva?

– Grad Osijek, kao osnivač, iz svog proračuna Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” osigurava troškove energenata (struja, grijanje) i materijalne troškove koji se odnose na trošak potrošnje vode, uredski materijal, materijal i sredstva za čišćenje i održavanje, materijal za higijenske potrebe i njegu, odvoz smeća, tisak, naknade za službena putovanja, prijevoz i smještaj na putu, troškove seminara i savjetovanja, računalne usluge, te ostale usluge tekućeg i investicijskog održavanja.

KAPITALNA DONACIJA U srpnju 2014. godine Grad Osijek dodijelio je Centru financijsku potporu – kapitalnu donaciju za uređenje i opremanje prostora za provođenje programa Poludnevnog boravka za odrasleosobe s intelektualnim teškoćama u iznosu od 44.662,88 kuna.

Dio sredstava, u iznosu od 34.552,20 kuna utrošen je za uređenje prostora na lokaciji Briješće, Duga ulica 66. Temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji i Ugovora o pod zakup u poslovnog prostora isti prostor korisnici Centra dijele s korisnicima Kluba roditelja i djece s teškim invaliditetom „Novi dan“. Ostatak sredstava utrošen je za opremanje prostora (stolovi u blagovaonici, potreban pribor za svakodnevni rad, alati sl.) Nakon završenih radova i opremanja prostora, poludnevni boravak u Briješću svečano je otvoren 13. studenog 2014. godine u nazočnosti gradonačelnika Grada Osijeka gospodina Ivana Vrkića, župana Osječko-baranjske županije gospodina Vladimira Šišljagića, korisnika, roditelja te ostalih uvaženih suradnika, prijatelja i gostiju. U program poludnevnog boravka koji pruža usluge prehrane, njege i skrbi o zdravlju, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije i organiziranog provođenja slobodnog vremena, uključeno je 20 korisnika. Osječko-baranjska županija osigurala je sredstva iz Proračuna za troškove poludnevnog boravka na lokaciji Briješće i to za plaće radnika, troškove prehrane i režijske troškove.

ZAPOŠLJAVANJE Grad Osijek pruža veliku podršku progamu Zapošljavanja uz podršku, na način da jedan korisnik Centra u prostorima gradske uprave obavlja jednostavne poslove uz novčanu naknadu.

Također, ove je godine Grad Osijek pružio financijsku podršku u opremanju tri učenika Centra i njihove učiteljice za odlazak na Specijalne olimpijske igre koje su se održale od 21. 07. do 04. 08. 2015. u Los Angelesu, SAD. Učenici Centra bili su članovi nogometne momčadi Specijalne olimpijade Hrvatske na igrama u Americi.

Jesu li ta sredstvadovoljna?

– Zasada, uz racionalnu potrošnju i neke druge izvore prihoda sredstva su dovoljna.

VOLONTERSKI RAD Centar ima izuzetno marljive djelatnike koji uz redovni posao odrađuju puno volonterskog rada. Učitelji i ostali zaposlenici sudjeluju u mnogim aktivnostima održavanja Centra.

Kao jedan od primjera napomenut ću, da od useljenja u novu školsku zgradu 2001. godine, unutarnje bojanje zidova Centra isključivo rade djelatnici s domarom. Također, jako puno sredstava Centru je dodijeljeno putem donacija i humanitarnih akcija. Na taj način uređeno je dvorište i dječje igralište, prikupljena sredstva za senzoričku sobu, kupljen didaktički materijal i ostala oprema.

Kojom se dinamikom ona isplaćuju?

– Namjenska sredstva za energente i materijalne troškove isplaćuju se na mjesečnoj razini, a ostala prema potrebi.

SENZIBILITET Želim istaknuti senzibilitet Grada Osijeka za potrebe osoba s teškoćama te razumijevanje posebnih i specifičnih potreba koje naši polaznici, roditelji i djelatnici Centra imaju u radu s populacijom koja živi s poteškoćama.

Doista su uvijek voljni “uskočiti” s podrškom i financijskom pomoći u slučaju potrebe.

Koji su drugi izvori financiranja Centra?

– Ostali izvori financiranja rada Centra su sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (za učenike do 21 godine starosti), te Ministarstva socijalne politike i mladih (za odrasle osobe kojima se pruža socijalna usluga poludnevnog boravka).

UČENIČKA ZADRUGA Centar ima i Učeničku zadrugu, koja svojim radom ostvaruje prihode od kojih se kupuje novi materijal za rad.

Također, kao što sam već napomenula rad Centra pomažu i brojni donator i humanitarci, roditelji i prijatelji Centra.
U projektu Osigurajmo im jednakost – pomoćnici u nastavi, Grad je kao partnere odabrao Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”.

Koja je uloga Grada u ovom projektu?

– Grad Osijek je kao nositelj i korisnik projekta raspolagao s udruženim odobrenim sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (15%), u iznosu od ukupno 2.487.200 kuna.
Uloga Grada bila je osigurati uspješnu realizaciju projekta te pravovremeno izvještavati nadležna tijela o rezultatima, tijeku provođenja i konačnoj realizaciji projekta.

Koje aktivnosti u sklopu projekta provodi Centar?

– Centar je u sklopu projekta zaposlio 48 pomoćnika u nastavi i dvije članice projektnog tima (projektni asistent i projektni koordinator). Ukupno 50 stručnih osoba. Šest pomoćnika pružalo je podršku učenicima s teškoćama u razvoju u našoj školi, a ostali su pružali podršku učenicima u 15 redovitih osnovnih škola na području Grada Osijeka.
Tijekom trajanja projekta pomoćnicima u nastavi Centar je bio na raspolaganju za pružanje podrške i savjeta za rad s učenicima s teškoćama u vidu grupnih i individualnih konzultacija.

Kakvi su planovi Centra u budućem razdoblju? O čemu oni ovise?

– Centar “Ivan Štark” posljednjih godina muče prostorni problemi. Naime, iz godine u godinu raste broj upisanih učenika s teškoćama u razvoju. Polaznici Centra su vrlo heterogeni po vrstama i stupnjevima teškoća u razvoju. Osim intelektualnih teškoća, prisutne su i druge utjecajne teškoće u razvoju, poput motoričkih, govornih, senzoričkih, zdravstvenih teškoća i poremećaja iz autističnog spektra.
Školske 2015./2016. godine Centar će polaziti 199 polaznika, s tendencijom povećanja broja učenika i odjela. Nastavni rad organiziran je u dvije smjene. Zbog nedostatka prostora ukinuli smo dvije skupine produženog stručnog postupka. Iz tih razloga hitno nam je potrebno proširenje prostornih kapaciteta.

DOGRADNJA Grad Osijek planira dogradnju Centra i vjerujemo da ćemo i taj problem uskoro riješiti.

U budućem razdoblju planiramo proširiti i kapacitete za skrb o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Prije svega su to naši bivši učenici, koji nakon što završe svoje školovanje ne smiju ostati izvan sustava skrbi, bez mogućnosti druženja, socijalizacije i organiziranog provođenja slobodnog vremena.
Svi planovi Centra usmjereni su na poboljšanje kvalitete života i rada naših polaznika, njihovo što uspješnije odrastanje, rehabilitaciju i radnu okupaciju, osamostaljivanje i uključivanje u život zajednice te na pomoć roditeljima u skrbi za svoje dijete.
Za ostvarenje tih ciljeva, osim prostornih uvjeta potrebni su i stručnjaci te puno ulažemo u stručno usavršavanje djelatnika Centra.

Osijek je jedanod 15 gradovakoji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je važna u svim segmentima društva, pa je tako vrlo važna i transparentnost proračuna. Na taj način vidljivo je namjensko i plansko trošenje novca, te otvorenost, iskrenost i poštenje onih koji novcem upravljaju.

TRANSPARENTNOST Sretna sam što živim u gradu, koji se nalazi među najtransparentnijima.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: