Stevan Radovančević, dopredsjednik Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa"
Stevan Radovančević, dopredsjednik Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa”

Na koji se način financira HPD „Lipa“?

– Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ udruga je građana koja djeluje gotovo 140 godina. U osnovi djeluje kao neprofitna organizacija, a svoje godišnje prihode za realizaciju mnogobrojnih programa ostvaruje iz nekoliko izvora: članarina svih članova te participacija istih u troškovima pojedinih projekata; donacija jedinica lokalne samouprave (Grad Osijek, Osječko-baranjska županija) te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

FINANCIJE Grad Osijek financira redovnu djelatnost Društva i projekte, dok Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture financiraju isključivo realizaciju konkretnih projekata.

Tu su i sponzorski ugovori i donacije te prihodi ostvareni nastupima zbora na prigodnim svečanostima i skupovima.

Koja je uloga Grada Osijeka u financiranju društva?

– Grad Osijek se godinama javlja kao najveći pojedinačni donator financijskih sredstava za rad HPD-a „Lipa“.

Koliko je Grad Osijek iz gradskog proračuna ove godine izdvojio za HPD „Lipa“? U koje su aktivnosti usmjerena ta sredstva?

– Stjecajem nepredviđenih okolnost Grad Osijek ove je godine financirao samo „Lipine“ projekte: “Svečani koncerti u povodu 200. godišnjice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera” s 5.000 kuna, “Bum! Tres! LIPA Ples 2: Totalno drukčiji od drugih” s 15.000 kuna i europski festival zborova u Pečuhu “Europa cantat” s 5.000 kuna.

Kolika su ta sredstva u odnosu na 2015. godinu? Kako je razlika utjecala na rad društva?

– Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ svojom pogreškom ove godine nije participiralo financijska sredstva za redovnu djelatnost što znači da je ukupni iznos od Grada umanjen za 45.000 kuna.

PROŠLE GODINE Grad Osijek prošle je godine za redovnu djelatnost i projekte HPD-a „Lipa“ izdvojio 70.000 kuna.

Velikim naporom i preraspodjelom prihoda do kraja godine Društvo će odraditi sve predviđene projekte.

Koncertom Bum! Tres! LIPA Ples 2: Totalno drukčiji od drugih zatvorili ste Osječko ljeto kulture. Koliko je financijskih sredstava zahtijevala priprema tog projekta?

– Koncert Bum! Tres! LIPA Ples 2: Totalno drukčiji od drugih jedan je od ključnih projekata ove godine. Za realizaciju projekta izdvojeno je 55.000 kuna.
Kakvi su vaši planovi? O čemu oni ovise?

– Do kraja 2015. godine u planu je ostvariti reprizu koncerta Bum! Tres! LIPA Ples 2: Totalno drukčiji od drugih 25. listopada 2015., ali u dvorani Gradski vrt jer je ipak riječ o prostoru koji je puno većeg smještajnog kapaciteta. Također je predviđeno i nekoliko putovanja i nastupa na godišnjicama prijateljskih zborova u drugim gradovima, prije svega Čakovec i Virovitica, a predviđeni su i neki manji nastupi na različitim svečanim skupovima. Kako je to već sada tradicionalno, godinu ćemo završiti humanitarnim Božićnim koncertom 25. prosinca u crkvi sv. Mihaela u osječkoj Tvrđi.

GODIŠNJICA Planovi za 2016. godinu već su u pripremi budući da će Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ te godine proslaviti 140 godina postojanja.

Svečanost proslave 140. godišnjice predviđena je 1. i 2. listopada 2016. godine kroz prvo međunarodno natjecanje zborova Croatia cantat u partnerstvu s Hrvatskom udrugom zborovođa. Riječ je o međunarodnom festivalu pjevačkih zborova čije je održavanje zamišljeno svake dvije godine u nekom drugom hrvatskom gradu.
U prvoj polovici godine predviđen je i odlazak na međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru te mnogobrojni manji nastupi i nastupi na promocijama diplomanata osječkih fakulteta.
Ključni program iduće godine je već spomenuta proslava 140. obljetnice postojanja Društva te očekujemo veliku potporu Grada Osijeka u organizacijskom i financijskom smislu.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?  

KLJUČNO Transparentnost je jedan od ključnih elemenata za stvaranje pozitivne klime u raspodjeli uvijek nedostatnih financijskih sredstava u financiranju društava koja su aktivna na području kulture.

Mislite li da su proračunska sredstva, a kada govorimo o glazbenoj djelatnosti, jednako podijeljena?  

– Ukoliko su utvrđeni jasni kriteriji za raspodjelu predviđenih sredstava, tada je sasvim jasno da nitko neće zahtijevati izjednačavanje podjele sredstava.

KVALITETA Kriteriji moraju biti poznati i višeslojni – ozbiljnost i odgovornost udruge, povijest udruge, dosadašnje korištenje sredstava, kvaliteta realizacije projekata na temelju ostvarenih sredstava.

Kriteriji su i značenje udruge u gradskim županijskim i državnim okvirima u odnosu na druge udruge, specifičnost pojedinih projekata koji se financiraju, udio potrebnih gradskih sredstava u odnosu na ukupnu cijenu projekta, kao i mogućnost udruge da vlastitim sredstvima participira realizaciju projekta.

REFERIRA SE NA: 

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s