BORIS BANJAN Grad Osijek bi trebao povećati ulaganja s 2.200.000 na minimalno 4.000.000 kuna za našu vatrogasnu postrojbu

Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka

Grad Osijek za iz gradskog proračuna ove godine za Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu izdvojio 14.060.994 kuna, a isti je iznos planiran u iduće dvije godine. Smatrate li kako je taj iznos dovoljan?

– Financiranje iz proračuna Grada Osijeka veliki je problem koji egzistira od dana prelaska naše vatrogasne postrojbe iz sastava Ministarstva unutarnjih poslova do danas.

DRŽAVNI PRORAČUN Izlaskom vatrogasaca iz MUP-a RH (01.siječnja 2000. godine) javne vatrogasne postrojbe velikim dijelom ostale su na financiranju iz Državnog proračuna. Za našu vatrogasnu postrojbu to je od 85 do 87 % ukupnih sredstava kojim smo financirani.

Tehnika financiranja je takva da se državna sredstva prebacuju na račune gradova kao pomoć u sufinanciranju javnih vatrogasnih postrojbi. Nažalost, do danas se financiranje postrojbe od prihoda gradskog proračuna nije u značajnijoj mjeri povećalo u odnosu na prošla vremena.

Na koji se način financiraju javne profesionalne vatrogasne postrojbe u drugim gradovima?

– Zanimalo nas je kako je to finaciranje riješeno u drugim gradovima.

NAJSLABIJE FINANCIRANI Nakon analize došli smo do podatka da je Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka najslabije financirana postrojba od 10 većih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Karlovac, Slavonski brod, Zadar, Šibenik, Velika Gorica, Varaždin, Pula).

Dok se u navedenim gradovima javne vatrogasne postrojbe financiraju s 1 do 1,5 posto dijela gradskog proračuna Grad Osijek izdvaja svega 0,5 posto dijela svog proračuna za financiranje naše vatrogasne postrojbe. To znači da bi Grad Osijek trebao povećati ulaganja s dosadašnjih 2.200.000 na minimalno 4.000.000 kuna.

U što biste mogli/htjeli uložiti dodatna sredstva iz proračuna Grada Osijeka?

– Dio od navedenih sredstava utrošio bi se na obnavljanje dotrajale zaštitne i radne opreme za vatrogasce te servisiranje opreme, tehnike, vozila i sredstava za obavljanje vatrogasnih intervencija.

U koje su aktivnosti usmjerena sredstava koja dobijete iz proračuna?

– Sav prihod (osim onog dijela koji se koristi za isplatu plaća i režija) koristi se u svrhu održavanja maksimalne pripremljenosti postrojbe za obavljanje intervencija kojih imamo u prosjeku 500 tinjak godišnje.

Koliko je zaposlenih u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi?

– Naša vatrogasna postrojba ima 98 zaposlenih od kojih su 90 operativno (vatrogasno) osoblje, a ostatli su pomoćno osoblje u funkciji operative.

Ima li JPVP i druge izvore financiranja?
– Postrojba ima oko 350 do 500.000 kuna vlastitih prihoda koje također koristi u velikoj mjeri za nabavku opreme i sredstava za gašenje.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost?

– Držimo  da je transparentan način trošenja Gradskog proračuna vrlo važan za svrsishodno trošenje novaca građana grada Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Kako se troši – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: