DOMAGOJ VIDAKOVIĆ Eko industrijska zona Nemetin je prva takva zona u Hrvatskoj

Domagoj Vidaković, dopredsjednik Udruge EU centar
Domagoj Vidaković, dopredsjednik Udruge EU centar

Udruga EU Centar i Grad Osijek partneri su na kapitalnoj investiciji Industrijska zona Nemetin za što se iz proračuna za 2015. godinu izdvaja 10.719.732 kuna dok je plan u 2016. i 2017. godini izdvojiti 9.861.100 kuna. Možete li pojasniti prirodu ovih iznosa?
– Da, EU Centar je partner Gradu Osijeku na europskom projektu izgradnje infrastrukture u Eko industrijskoj zoni Nemetin. Taj je projekt počeo 1. 10. 2014. i trajat će do 13. 9. 2016.

EUROPSKI NOVCI Ukupan iznos projekta je nešto više od 12,5 milijuna kuna. Od toga su europski novci 12,3 milijuna kuna. Taj se iznos izdvaja kroz dvije ili čak tri proračunske godine.

Od tih 12,3 milijuna kuna čak je 10,5 milijuna kuna potrebno za izgradnju infrastrukture u Eko zoni, a odnosi se na DTK infrastrukturu, javnu rasvjetu, toplovod i oborinsku odvodnju. No, kako je to Grad rasporedio u proračunu, više će znati u Upravnom odjelu za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo jer smo mi limitirani. Ono što se izdvaja za EU Centar je iznos od 300.000 kuna bruto za plaće dva djelatnika kroz dvije godine, dakle, 600.000 kuna.

Koja je konkretno vaša uloga u ovom projektu?
– Jedan je djelatnik ekspert za privlačenje ulaganja u zelene tehnologije i obnovljive izvore energije te radi uglavnom na promociji zone i ulaganju, a drugi je asistent eksperta. Također, asistira u svim administrativnim poslovima jer svaka tri mjeseca moramo izvještavati resorno ministarstvo, a oni Europsku komisiju.

ZADATAK Radimo sve edukativne i promotivne poslove, a naš je zadatak najviše promocija i edukacija potencijalnih investitora.

Naime, projekt je prijavljen na prvi strukturni fond 2013. godine. Bio je prijavljen i za vrijeme bivše vlasti, ali nije prošao. Mi smo u prijavi samog projekta pripremili aplikaciju, projektantni svoj dio, a Grad administrativni dio.

Kakve neposredne koristi ima Grad Osijek od Industrijske zone Nemetin? Na koji će način njezini korisnici puniti proračun?
– Eko industrijska zona Nemetin je prva takva zona u Hrvatskoj. Mi smo se opredijelili za privlačenje zelenih i čistih tehnologija, obnovljivih izvora energije. Jedan od projekata koji će se također financirati i biti potencijalni partner u ovoj investiciji, a trenutno je u pripremi, je Centar za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem.

NOVA RADNA MJESTA Neposredna korist su nova radna mjesta, privlačenje ulaganja te razvoj zelenih tehologija koje su inovativne, štite okoliš, smanjuju emisije CO2, štede energiju i doprinose tome da Hrvatska ispuni zadane ciljeve Europske komisije.

Također, mali i srednji poduzetnici će putem programa olakšica također imati koristi. Naime, taj program daje svim investitorima olakšice da dođu do zemljišta za ulaganje za vrlo nisku cijenu. Postoje olakišce za određene tehnologije, a tržišna cijena zemljišta s infrastrukturom može biti euro po kvadratu. Poduzetnici se moraju javiti na javni natječaj koji je trajno otvoren. Ako ne misle ulagati trajno u zonu, mogu imati koristi od suradnje od velikih firmi koje će tu doći.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocijenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Mislite li da su građani dovoljno upoznati načinom punjenja i pražnjenja proračuna?
– Transparentnost je uvijek bitna jer moramo znati na što se troše naša sredstva.

NEZAINTERESIRANI Jesu li građani dovoljno upoznati? Vjerojatno nisu. No, to nije krivnja gradske vlasti ili onoga tko pruža informaciju, nego i na medijima te građanima koji se ne interesiraju.

Većina ih je slabo upućena u proračunsko financiranje.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: