BOŽIDAR ŠNAJDER Transparetnost je izuzetno važna jer nas financiraju porezni obveznici

Božidar Šnajder, intendant HNK u Osijeku

Grad Osijek je u 2015. Godini za Hrvatsko narodno kazalište izdvojio 20.300.000 kuna, a jednako planira izdvojiti u iduće dvije godine. Smatrate li da su ta sredstva dovoljna?
– Ne, ta sredstva nisu dovoljna. Uvjeren sam da se i ove godine neće zaustaviti na tom iznosu te da će doći do rebalansa u 9. mjesecu. Već sam obavio razgovor sa gradonačelnikom i županom. Županija će provjereno dodadti 2 milijuna kuna za kazalište, a na tom tragu sam i od Grada tražio dodatnih 2 milijuna kuna. Jer samo 20 milijuna kuna nije dovoljno za plaće djelatnika. Broj zaposlenih je 208 što je broj koji varira. Naime, to je maksimalan broj koje plaćaju Grad i Županija, a varira između 200 i 208 djelatnika.

FINANCIRANJE Grad i Županija osiguravaju 90 posto sredstava za plaće, a kazalište mora osigurati ostalih 10 posto iz vlastitih sredstava. U tijeku je dogovor oko novog kolektivnog ugovora i njegovo potpisivanje. Predlažemo da financiranje plaća kompletno preuzmu Grad i Županija, a da će program financirati kazalište.

Dakle, s ovih 20 milijuna kuna mi ne možemo pokriti materijalne niti programske troškove za što se moramo pokriti sami i uz pomoć Ministarstva kulture. To je nedostatno i mislim da to razumiju i gradonačelnik i župan. Već smo prošli mjesec imali dogovor pa je Grad uplatio dodatnih 500.000 kazalištu, a Županija 825.000 kuna što je dio iznosa od 2 milijuna kuna koje čekamo do kraja godine. Imam obećanje gradonačelnika kako ćemo u rujnu dobiti ostala sredstva, oko milijun i pol kuna. Ta bi sredstva trebala biti dovoljna da kazalište svoje poslovanje završi pozitivino za ovu godinu i servisira sve svoje obaveze.

NEPLAĆENI RAČUNI Kada sam preuzeo funkciju intendanta, zatekao sam 2,5 milijuna kuna neplaćenih računa zbog čega sam i tražio dodatna sredstva. Dugova ima i iz 2014. godine što planiram pokriti sredstvima koja bismo trebali dobiti u 9. mjesecu. Također, u 2016. i 2017. godini očekujem kako nećemo ostati na 20 milijuna nego da će tada sredstva iznositi barem 24 milijuna kuna.

Kojom se dinamikom isplaćuju ova sredstva? Na godišnjoj ili mjesečnoj razini?
– Sredstava se uplaćuju svaki mjesec, do 10. u mjesecu budući da su namijenjena za plaće, a mi dodajemo svojih oko 200.000 kako bismo ih mogli isplatiti. Sve ostalo rješavamo ili izvorom iz Ministarstva kulture ili vlastitih prihoda. Zato ponavljam kako ovih 20 milijuna kuna nije dovoljno. Bez 24 ili 26 milijuna kuna kazalište ne može opstati. Mislim da su toga svjesni i osnivači. Isto tako, volio bih da se, kada se piše o osječkom kazalištu, napomene koliko sredstava dobijaju ostala tri nacionalna kazališta i koliko se ondje troši na programe, redatelje, kostimografe, gostujuće glumce. Znam da u drugim kazalištima gotovo nema predstave koja je ispod minimalno 500.000 kuna.

KOMPARACIJA U našem kazalištu premijere ne prelaze 200.000 kuna, a ima onih koje pokrijemo s 50.000 kuna. Zato se trebamo komparirati i s drugim kazalištima kako bismo vidjeli koliko se ustvari na osječkom kazalištu štedi. Istovremeno, prema rezultatima koje postižu druga kazališta u odnosu na osječko, naše bi kazalište trebalo biti prvo.

Primjerice, u zagrebačkom HNK se na predstave troši i milijun i pol kuna, a naš repertoar za cijelu godinu gotovo toliko košta. Mislim da trebamo biti transparentni i po pitanju toga.

Kazalište samo osigurava 10 posto sredstava za plaće. Što još financirate od svojih prihoda?
– Da, pokrivamo 10 posto sredstava za plaće kao i materijalne troškove te dodatne obaveze kao što su otpremine, a što nije malo, 8 tisuća kuna po osobi. Godišnje bude 5 do 6 osoba koje odlaze u mirovinu. Također, prema kolektivnom ugovoru, za bolovanje koje je kraće od 90 dana imamo obavezu djelatnicima osigurati socijalnu pomoć. U slučaju smrti djelatnika ili člana obitelji također pomažemo, a to sve ide iz vlastitih prihoda koji godišnje iznosi oko 2 do 2,5 milijuna kuna. Taj iznos bi bio dovoljan tek za onih 10 posto plaća, a sve ostalo je upitno.

Koji su još izvori financiranja kazališta?
– Također, od Ministarstva godišnje dobijemo 1,5 milijun kuna za program. Evo, trenutno imam neplaćen račun za grijanje za prošlu zimu, a koji iznosi 480.000 kuna te ga moram platiti u 9. mjesecu kako bi se priključilo grijanje.

Koliko je važna uloga Grada Osijeka u finaciranju HNK?
– Izuzetno je važna jer su Grad i OBŽ vlasnici i osnivači u jednakim dijelovima. Bez njih kazalište ne može opstati. Tada bi se moralo dogoditi ono što ne želim i ono o čemu se sporadično razgovara, a radi se o ukidanju opere. Ja o tome ne želim niti razmišljati. U tom bih slučaju dao ostavku na funkciji intedanta. Osječko kazalište preko 100 godina ima i dramu i operu, i za takvu odluku nikada nije vrijeme, a posebno sada jer se Osijek kandidira za europsku prijestolnicu kulture.

PRI VRHU Osječka opera je četvrta po veličini u Hrvatskoj, ali po kvaliteti je pri vrhu. Bez financiranja Grada upitno bi bilo financiranje zaposlenih jer opera čini pola naše djelatnosti. S orkestrom i solistima imamo preko 100 ljudi. Prema tome, to više ne bi bilo nacionalno nego gradsko kazalište.

Mislim da se to neće dogoditi i da će Grad i dalje ostati financijer s barem tih 50 posto. Iako je bilo govora kako bi Grad preuzeo financiranje u stopostonom iznosu. S obzirom da sam u kazalištu 30 godina, znam da je to gotovo nemoguće jer Grad Osijek nije toliko snažan da bi mogao izdvajati 24 milijuna kuna samo za HNK. Način financiranja i vlasničkih odnosa kakvi su sada je najprimjereniji. No, smatram da bismo trebali povući značajnija sredstva iz Ministarstva kulture.

Koje projekte u budućem razdoblju imate u planu?
– Od jeseni planiram razgovarati s ravnateljima kazališta iz četiri slavonsko baranjske županije kako bi se osječki HNK postavio na vrh te piramide i postao nositelj kazališne djelatnosti na ovim prostorima. Ideja je povezati se s tim kazalištima i pružiti im pomoć u, primjerice, posudbi kostima ili dekora jer mi imamo krojačku, strojarsku i bravarsku radionicu kao i vlasuljarnicu, odnosno kapacitete kojima možemo pokriti te potrebe, a što bi racionaliziralo poslovanje.

SURADNJA U ovom dijelu Hrvatske imamo kazalište u Vinkovcima, Belišću, Vukovaru, Brodu, Gradiški kao i u drugim mjestima koja imaju kazališta. Tada bi kazalište opravdalo naziv nacionalno, ne samo po programu nego ulogom vodećeg organizma i pokretača koji bi unaprijedio kazališnu kulturu. Moram se sastati s vodećim ljudima tih kazališta i čuti njihovo mišljenje te napraviti program što bi tko radio i kada.

Mi možemo izrađivati kostime i dekor za druge. U slučaju smanjenog repertoara, glumci bi mogli igrati u tim kazalištima kako bi si osigurali plaću, a kad ne rade u HNK, da im se plate samo troškovi boravka i slično.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost?
– Transparentnost je izuzetno važna jer nas financiraju porezni obveznici. Kazalište po tom pitanju mora biti apsolutno otvoreno. Kazalište je javna ustanova pa tako i financiranje mora biti transparentno kako bi se pokazalo koliko se troši, za koje namjene, koliko se troši za program, plaće, koliki su odnosi. Ja sam uvijek na raspolaganju, a osim toga, i redovita izvješća koja smo dužni priložiti svaka 3 mjeseca, o poslovanju i programu, u lipu pokazuju na što su sredstva utrošena.

NAMJENSKI Ono što se izdvaja za kazalište se apsolutno namjenski troši. Naravno, tu je dio koji se troši i na investicijsko održavanje što je također transparentno. Dobro je da građani rada Osijeka vide na što se točno troše sredstva namijenjena kazalištu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: