JEAN-PIERRE MARIČIĆ Stanari Poduzetničkog inkubatora BIOS otvorili su prošle godine više od 50 novih radnih mjesta

jean pier maricic_2
Jean-Pierre Maričić, direktor BIOS poduzetničkog inkubatora

Grad Osijek iz proračuna izdvaja 180.000 kuna subvencija za Poduzetnički inkubator BIOS. Jesu li to sva sredstava koja Grad izdvaja za BIOS?
– U ovoj godini to su jedina sredstva koja Grad Osijek izdvaja za sufinanciranje rada inkubatora. Očekujemo da bi Grad mogao biti sponzor naše konferencije o poduzetništvu koja će se održati u listopadu ove godine deveti puta za redom, ali to će ovisiti o stanju financija Grada. U prethodnim godinama Grad je osim subvencije za rad inkubatora (sufinanciranje rada s poduzetnicima početnicima) izdvajao sredstva i za neke druge projekte Poduzetničkog inkubatora BIOS (konferenciju o poduzetništvu, izdavanje Osječke poduzetničke bilježnice, sufinanciranje nastupa na sajmovima i sl.), a osim toga Grad je značajnim sredstvima sufinancirao i dva projekta u kojima je Poduzetnički inkubator BIOS (uz sufinanciranje iz EU fondova) izgradio dvije hale u kojima danas poduzetnici – stanari inkubatora rade.

U što su usmjerena ova sredstava? Jesu li ona dovoljna?
– Sredstva koja Grad Osijek izdvaja kao redovnu subvenciju za rad Poduzetničkog inkubatora usmjeravaju se za sufinanciranje potpore poduzetnicima početnicima (što je i misija BIOSa od osnutka). Sredstva se koriste za subvencioniranje najamnine poduzetnika, organiziranje edukacija, konzultantske usluge i sl. Ova sredstva nisu dovoljna za pokriće svih troškova potpore poduzetnicima početnicima (stanarima inkubatora), pa BIOS prijavljuje projekte i na druge natječaje za dodjelu bespovratnih potpora (Impuls Ministarstva poduzetništva i obrta, EU fondove, natječaje Osječko-baranjske županije i dr.) i tim sredstvima financira sve programe koje provodi.

EFIKASNOST U izvršavanju svoje misije Poduzetnički inkubator BIOS može biti onoliko efikasan koliko sredstava ima za izvršavanje programa i koliko ekonomično koristi ta sredstva. Smatramo da uz vlastito zalaganje, naše partnere s kojima surađujemo dugi niz godina i uz potporu Grada Osijeka ovaj posao radimo na vrlo visokom nivou.

jean pier maricic_1

Koja je uloga Grada Osijeka bila na početku poslovanja BIOS-a, a koja je danas?
– Na početku poslovanja BIOSa uloga Grada Osijeka bila je odlučujuća u smislu realizacije projekta. Grad Osijek dodijelio je BIOSu prostor i dvije hale, te osigurao sredstva za prvu adaptaciju. Također je sklopio sporazum sa Centrom za poduzetništvo Osijek preko kojega je Otvoreno društvo Hrvatska sufinanciralo operativni rad inkubatora u prvim godinama sa 50.000,00 američkih dolara. Aktivno sudjelovanje Grada Osijeka sa svim svojim resursima (ljudskim, financijskim, opremom) i znanjima omogućila je razvoj inkubatora u tim prvim godinama. Danas je uloga Grada Osijeka potporna, tj. Grad Osijek svojim sufinanciranjem omogućuje programe edukacije, konzultantskih usluga i sufinanciranja najma poduzetnicima početnicima.

Na koji se način financira društvo?
– Poduzetnički inkubator BIOS operativno poslovanje financira iz dva izvora – prvi je subvencionirani najam prostora, a drugi priprema i provedba EU projekata (u kojima se djelom sufinanciraju plaće zaposlenika i drugi troškovi).

PROVEDBA Trenutno radimo na provedbi tri EU projekta i od šest djelatnika inkubatora pet nas sudjeluje na provedbi projekata. Programe potpore poduzetnicima početnicima – stanarima inkubatora, ali i drugim poduzetnicima i potencijalnim poduzetnicima financiramo iz projekata koje prijavljujemo EU fondovima, ministarstvima i drugim institucijama koje raspisuju natječaje za sufinanciranje te vrste projekata.

U protekloj godini ugovorili smo projekt DORIBIS Network iz IPA predpristupnog fonda u kojemu sudjelujemo zajedno s partnerima. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 5,5 milijuna kuna, a Poduzetnički inkubator BIOS u projektu će provoditi aktivnosti u vrijednosti oko 2 milijuna kuna. Osim toga ugovorili smo i projekt Impuls 2014 Ministarstva poduzetništva u iznosu od 600.000 kuna u kojemu se uz nabavu opreme nalazi i set edukacija za poduzetnike, mentoriranje poduzetnika početnika i konzultacije za poduzetnike u razvoju. Osim ovih projekata Poduzetnički inkubator BIOS ugovorio je i čitav niz manjih projekat u ukupnom iznosu od 140.000 kuna (poduzetnička bilježnica Osječko-baranjske županije, konferencija o poduzetništvu, IT konferencija Kuledayz, partnerstva u EU projektima i dr.).

Koje projekte planirate u idućem razdoblju?
– I u idućem razdoblju planiramo raditi kao partneri drugim institucijama u uspostavljanju inkubatora ili drugih oblika potpore poduzetnicima, a u pripremnoj fazi je projekt Tehnološki park Osijek koji će Poduzetnički inkubator BIOS raditi sa Sveučilištem J.J. Strossmayera u Osijeku i Gradom Osijekom kao partnerima. Cilj projekta “Tehnološki park Osijek” je izgradnja i opremanje zgrade Tehnološkog parka uz uspostavu mehanizma podrške razvoju inovacija, znanja i tehnologije umrežavanjem znanstveno-istraživačkih i obrazovnih institucija, poduzetnika i institucija podrške poduzetništvu. Konačni cilj transfera znanja sa Sveučilišta u gospodarstvo i komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja stvaranje je novih radnih mjesta visoke tehnološke razine i dodane vrijednosti.

U KAMPUSU Tehnološki park biti će inovacijsko-razvojni centar Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera i grada Osijeka, smješten u kampusu Sveučilišta. Prostore Tehnološkog parka koristiti će fakulteti sveučilišta za laboratorije i istraživačke centre (sukladno projektu), poduzetnici koji imaju interes za suradnju sa Sveučilištem, spin-off tvrke koje nastaju na Sveučilištu, te potporne institucije i organizacije koje surađuju sa fakultetima i poduzetnicima.

jean pier maricic_4

Može li se reći i kako poslovanje BIOS-a, odnosno njegovih stanara “puni” gradski proračun? Možete li konkretizirati?
– Osnovni cilj potpore poduzetnicima početnicima, tj. poduzetnicima koji se nalaze u ranim fazama razvoja svog poduzetničkog poduhvata je omogućavanje razvoja tvrtke i otvaranje novih radnih mjesta.

NOVA RADNA MJESTA Samo stanari Poduzetničkog inkubatora BIOS otvorili su prošle godine više od 50 novih radnih mjesta. Međutim, konkretna pomoć „punjenju“ proračuna događa se kroz plaćanje poreza i doprinosa. U inkubatoru trenutno djeluje 35 tvrtki i obrta sa nešto više od 170 zaposlenih djelatnika.

Uzmemo li u obzir da je prosječna bruto plaća oko 5.000 kuna (iako su u pitanju poduzetnici početnici većim djelom su to tvrtke i obrti koji se bave novim tehnologijama, pa je plaća nešto viša od prosjeka regije) tada dolazimo do izračuna da su stanari inkubatora u 2014. godini uplatili oko 2.000.000,00 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje, oko 1.750.000,00 kuna doprinosa na plaće (zdravstveno osiguranje, zaštita na radu i doprinos za zapošljavanje) i oko 387.000 kuna poreza i prireza. Možemo zaključiti da samo uplate poreza i prireza više nego dvostruko premašuju subvenciju koju Grad uplaćuje za potpore poduzetnicima.

Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?
– Transparentnost proračuna iznimno je važna, jer je proračun zajednički novac koji uplaćuju svi porezni obveznici s područja jedinice lokalne samouprave, pa smatram da ti porezni obveznici imaju pravo znati kako se njihov novac troši, i isto tako djelomično odlučivati o tome gdje će se novac potrošiti (kada se radi o većim investicijama).

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: