DAVOR KRALIK Transparentnost razvija povjerenje građana u sustav

Davor Kralik, direktor društva Obnovljivi izvori energije d. o. o.

* Grad Osijek za trgovačko društvo Obnovljivi izvori energije ove je godine iz proračuna izdvojio 200.000 kuna. Na što su usmjerena ova sredstva?

– Trgovačko društvo Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. dobilo je od Grada Osijeka subvenciju u ukupnom iznosu od 200.000,00 kuna za 2015. godinu pri čemu se struktura zamoljene subvencije sljedeća odnosi na rashode za zaposlene (plaća i prijevoz) 150.000 kuna te materijalni rashodi 50.000 kuna.

PLANOVI U vremenskom periodu nakon početka poljoprivredne proizvodnje, koja je planirana u punom obujmu tijekom 2016., trgovačko društvo Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. neće trebati subvenciju Grada Osijeka za svoje redovno poslovanje uz izuzetak sudjelovanja u sufinanciranju/predfinanciranju projekata financiranih iz nacionalnih i međunarodnih izvora (osobito EU).

* Jesu li ta sredstva dovoljna za aktivnosti koje provodite?

– Predviđena financijska sredstva dovoljna su za rashode za zaposlene i materijalne rashode, ali nisu dovoljna za sufinanciranje/predfinanciranje projekata financiranih iz nacionalnih i međunarodnih izvora (osobito EU) ukoliko isti budu odobreni.

* Koji su projekti do sada realizirani te kakvi su vam planovi?

– Trenutno sudjelujemo na nekoliko inovativnih projekata: Erasmus TREND, izradi samoodrživog kioska te rasvjetnog stupa na koji se pokreće na obnovljive izvore energije što je sve moguće i vidjeti na našoj web stranici:  http://oieo.eu/.

Najvažniji i dugoročno najveći projekt na kojemu Centar radi je bioplinsko postrojenje 2×320 kWh kogeneracijske jedinice koje će biti pozicionirano na prostoru gradske Industrijske zone Nemetin (na parcelama 18 i 19). Grafički prikaz parcela unutar Industrijske zone Nemetin i uvjete Otvorenog poziva za prodaju istih moguće je vidjeti na:  http://www.osijek.hr/karte/poslovnazona/nemetin/.

Glavni projekt bioplinskog postrojenja  financiran je iz EU projekta te je već prijavljen na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. – 2020. Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

OTPAD Kao sirovinu za rad bioplinskog postrojenja koristiti će se kukuruzna silaža ili neka druga biomasa, zelena biomasa s gradskih površina i određena količina gnoja iz ZOO vrta, kuhinjski otpad iz studentskog restorana, Predškolskog centra i Kliničke bolnice Osijek, otpadno jestivo ulje iz restorana i  organskog otpada iz trgovačkih centara i komunalni otpad Grada Osijeka.

Proizvedena električna energija predavat će se u električnu mrežu, a višak proizvedene toplinske energije koristiti će se u Industrijskoj zoni Nemetin – (Zelena industrijska zona) kao dodatni benefit budućim investitorima.

* Osim Grada Osijeka, osnivač društva je i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, a udio mu je 60 posto. S kojim iznosom društvo financira Sveučilište?

– Sveučilište Josip Juraj Strossmayer sudjeluje kroz svoje sastavnice (fakultete) u izradi Elaborata geomehanike, geodetskog projekta i Elaborata optimalnog tehničkog priključka kako bi projekt bioplinskog postrojenja bio u potpunosti kompletiran.

* Postoje li drugi izvori financiranja društva? 

– S obzirom da je trgovačko društvo nedavno započelo svoj rad ne postoje drugi izvori financiranja.

* Kakve neposredne koristi ima Grad Osijek od projekata Obnovljivih izvora energije Osijek? Na koji će način njezini korisnici puniti proračun?

– Kroz projekt izgradnje bioplinskog postrojenja Grad Osijek će svoju Industrijsku zonu Nemetin i toplovod koji se gradi kroz drugi EU projekt – Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u IZ Nemetin opremiti tako da će uz proizvedenu električnu energiju koje će se predavati u električnu mrežu, višak proizvedene toplinske energije koristiti kao dodatni benefit budućim investitorima.

* Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Mislim da je načelo transparentnosti i javnosti podataka vrlo važno te da otklanja dvojbe odnosno razvija povjerenje građana u sustav.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: