ZDENKO LIŠKA Grad bi trebao napraviti listu udruga s uvidom u to koja udruga koliko radi te na temelju toga izdvajati novac za njih

Zdenko Liška, predsjednik udruge Pannonian Challenge

* Pannonian Challenge se ove godine održava 16. puta zaredom. Koliku ste podršku Grada Osijeka imali na početku, a koliku sada?

– Na početku nije bilo nikakve podrške, niti smo ju tražili. Započeli smo stihijski, na Iktusu, a onda na tada još uvijek neuređenom Trgu Ante Starčevića. Nakon toga je napravljen skate park na Srednjoškolskom igralištu. Tada je Grad uskočio sa sredstvima za površinu. Kako je vrijeme proticalo, Grad je sve više ulagao, ali i Pannonian sve više raste pa je to sve veći poduhvat.

* U kojem iznosu Grad Osijek izdvaja sredstava za manifestaciju Pannonian Challenge?

– Do sada je to bilo 100.000 kuna, a ove smo godine dobili 50.000 kuna. No, budući da se neće održati Osijek Open ITF Futures, turnir Teniskog kluba Osijek, prebačena su nam i njihova sredstva, 50.000 kuna.

RAČUNICA Gradskih 100.000 kuna predstavlja tek 8 posto budžeta Pannonian Challenga. Sve ostalo financiraju drugi sponzori.

Svojim dobrim radom smo uspjeli ostvariti dobre kontakte s relativno jakim sponzorima koji nas prate, podržavaju i svake godine pojačavaju svoje iznose sponzorstva.

* Na koji još način Grad pomaže?

– Imamo podršku komunalnih tvrtki, posebno Unikoma koji pomaže u čišćenju i održavanju. Naime, Skate park se nalazi na prostoru Športskih objekata te njihovi djelatnici održavaju prostor oko parka tijekom godine.

* U što je usmjeren novac kojega Grad Osijek izdvaja za manifestaciju Pannonian Challenge?

– U samo održavanje Skate parka, odnosno u njegovu rekonstrukciju i obnovu prije same manifestacije. Potrebno je da park bude u što boljem stanju jer dolazi velik broj vrhunskih sportaša. Ne možemo si dozvoliti propuste koji su nam se događali još prije nekoliko godina. Na žalost, nemamo sredstva kojima bismo mogli obnoviti park i u proljeće nego moramo čekati manifestaciju.

* Jesu li ta sredstva dovoljna? Koliko bi, po vama, Grad Osijek trebao izdvojiti sredstava i zašto?

– Mi se uklopimo u sredstava koja dobijemo. Realno, ona nisu dovoljna. Krpamo skate park s pločama, režemo, slažemo komadiće. Puno je tu naše domišljatosti kojom želimo napraviti što bolje i što jeftinije, a da izgleda kako treba.

INJEKCIJA Pannonianu treba financiijska injekcija da dođe na određenu razinu kako bi i drugi sponzori ušli u priču i kako bismo zatvorili financijsku konstrukciju.

Ne smije se zaboraviti kako je Pannoninan alat pomoću kojega je Osijek dobio uredan skate park. To je mjesto okupljanja mladih ljudi koji se bave ekstremnim sportom.

* Možete li usporediti izdavanja proračunskih sredstava za slična događanja drugih hrvatskih gradova?

– Događaje kao što je Pannonian Challenge, a koje podržava lokalna zajednica, ta zajednica ujedno i pokriva 30 posto njihova budžeta.

* Može li se reći kako sama manifestacija, s druge strane, puni proračun Grada Osijeka? Na koji način?

– Ako uzmememo da Grad sa svojih 100.000 kuna sudjeluje s 8 posto budžeta, to znači da Pannonian košta oko milijun kuna. Odbijte od toga samo 25 posto PDV-a. Također, u Osijek dolaze gosti koji noće u gradu, troše i tako pune proračun. Grad Osijek bi trebao prepoznati važnost stranih gostiju koje želimo privući kroz Pannonian Challenge.

* Kakvi su vaši planovi s nastavkom ove manifestacije? Ovise li planovi o podršci Grada Osijeka?

– Mi smo svi lokalpatrioti i volimo Osijek. Osijek je stvorio Pannonian, i publika misli da treba ostati u Osijeku. Ali, sve nam je teže organizirati ga.

BUDUĆNOST Nažalost, moguće je da ćemo dio manifestacije morati prebaciti drugdje, odnosno onaj glazbeni dio s kojim se kao udruga ne možemo i ne znamo nositi.

* Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna? Što vama to znači?

– Transparentnost je u svakom javnom poslu jako važna, da se zna tko radi, tko ne radi. Grad bi trebao napraviti listu udruga s uvidom u to koja udruga koliko radi te na temelju toga izdvajati novac za njih.

 

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: