PRIORITET Dostupnost točnih i razumljivih financijskih podataka

Sudjelovanje građana u fiskalnoj politici i proračunskim procesima nužno je za ostvarivanje zdravih, učinkovitih i pravednih javnih financija, usklađenih s mogućnostima i potrebama društva. To podrazumijeva različite načine na koje građani direktno komuniciraju s javnim vlastima o pitanjima javnih financija. To mogu biti teme koje se odnose na odluke u kojoj će mjeri porezni teret snositi bogatiji, a u kojoj siromašniji građani, hoće li se više ili manje javnih sredstava trošiti za obrazovanje ili za zdravstvo, hoće li se država više ili manje zaduživati, tko će snositi teret toga zaduživanja, i sl.

SUDJELOVANJE Građanima se mora omogućiti da kažu što misle i da sudjeluju u odlučivanju o tim vrlo značajnim pitanjima, posebice u zemljama s ozbiljnim fiskalnim/proračunskim problemima.

Osnovni preduvjet za sudjelovanje građana je pravovremena dostupnost točnih i razumljivih proračunskih i fiskalnih podataka, odnosno transparentnost ili otvorenost proračuna, fiskalnog sustava i čitavog javnog sektora. Premda još uvijek nezadovoljavajuća, transparentnost se s vremenom poboljšava i na nacionalnim i na regionalnim i lokalnim razinama, pa se veće sudjelovanje građana nameće kao jedan od prioritetnih ciljeva.

ZAHTJEV U svoj Kodeks fiskalne transparentnosti MMF je prošle godine uvrstio i načelo sudjelovanja javnosti, odnosno zahtjev da se građanima omogući i formalno odlučivanje o proračunu.

 

DOKUMENTI

Sudjelovanje građana u fiskalnoj politici i proračunskim procesima

Kodeks fiskalne transparentnosti MMF-a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: