GRAD OSIJEK Čista petica za transparentnost proračuna

Otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. To je vrlo značajna tema s obzirom na moguće koristi od otvorenosti proračuna, no osobito zbog teške fiskalne krize u Hrvatskoj – ističu u rezultatima analize otvorenosti proračuna županija, gradova i općina u Hrvatskoj koju je proveo Institutu za javne financije (IJF) – javni znanstveni institut koji provodi primijenjena i teorijska istraživanja u području ekonomije javnog sektora.

U VRHU Prema rezultatima analize, Osijek je jedan od 15 gradova koji su ocijenjeni najvišom ocjenom (5) u istraživanju transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Otvorenost se mjerila brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju od studenog 2014. do ožujka 2015, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2013., polugodišnje izvršenje proračuna za 2014., prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2015.

PO PRVI PUTA Svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj po prvi je put obuhvaćeno istraživanjem. Gradovi s najvišom ocjenom su Buzet, Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Vodice i Zagreb.

Budući da se promatra dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina se otvorenosti kreće od 0 do 5. Dakle, svi su ovi dokumenti trebali biti objavljeni na internetskim stranicama lokalnih jedinica.

Proračun za građane, a kojega je Grad Osijek objavio kroz brošuru Proračun u malom 2015., jedan je od važnih dokumenta koji pridonosi njegovoj transparentnosti. Osijek je bio jedan od 19, a među 128 gradova koji je objavio takav proračun za građane te ispunio i ostala četiri uvjeta.

POHVALA Osijek je pohvaljen i s obzirom da na svojoj web stranici poziva građane za sudjelovanje u kreiranju proračuna.

 

DOKUMENT

Otvorenost proračuna županija, gradova i općina: studeni 2014. – ožujak 2015.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s