DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Na webu knjižnice možete vidjeti na što smo potrošili sredstva iz gradskog proračuna

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

* Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Budući da transparentnost proračuna omogućava veću uključenost građana u proračunski proces, odnosno omogućava im da dobiju točne i na razumljiv način prikazane informacije, smatram da je izuzetno važan. Transparentnost proračuna također omogućava uvid u načine na koji se troše proračunska sredstva, na što su usmjerena i koji su postignuti rezultati. Još jedan benefit svakako je povećana odgovornost proračunskih korisnika.

VIDI SE KAKO TROŠIMO Na mrežnoj stranici GISKO mogu se vidjeti svi važni službeni dokumenti i godišnja izvješća o radu iz kojih je vidljivo na koji način i zašto su utrošena sredstva iz proračuna.

* Grad Osijek je u 2015. za GISKO izdvojio 1.900.000 kuna, a jednako planira izdvojiti u iduće dvije godine. Smatrate li da su ta sredstva dovoljna?

– Nažalost, odobrena sredstva nisu dovoljna za kvalitetan rad najveće matične knjižnice istočno od Zagreba koja ima privilegiju dobivanja Obaveznog primjerka još od 1961. Sredstva od 1.900.000 kuna dovoljna su samo za isplatu plaće jednom dijelu zaposlenika koji obavlja gradsku djelatnost. Uz to, za kvalitetno i nesmetano obavljanje osnovne djelatnosti potrebna su i sredstva za režijske troškove kako vanjskih odjela Knjižnice čija je djelatnost isključivo gradska, tako i za podmirivanje dijela režijskih troškova glavne zgrade Knjižnice na Europskoj aveniji.

Potrebna sredstva za programske troškove, odnosno za nabavu knjižne i neknjižne građe minimalno iznose 300.000 kuna plus 100.000 kuna troškova za potrebe aktivnosti.

TREBALO BI Najmanje 2.600.000 kuna bilo bi potrebno za redovito i nadalje racionalno poslovanje Knjižnice.

* Na koji se način inače financira Gradska i sveučilišna knjižnica?

– Sukladno Zakonu o knjižnicama Gradska i sveučilišna knjižnicu obavlja dvojnu djelatnost: gradsku i sveučilišnu. Gradsku djelatnost financira Grad Osijek iz svog proračuna po odobrenom Programu rada Knjižnice. Grad Osijek iz Proračuna, prema našim pismenim zahtjevima, trebao bi doznačivati mjesečno odobrena sredstva za zaposlene, materijalne rashode i nabavu knjižne i neknjižne građe kao tekuću pomoć iz gradskog proračuna, dok se sveučilišna djelatnost financira od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prema objavljenim natječajima za pojedine programe gradske djelatnosti kao što su: rad Razvojno matične službe, rad Središnje knjižnice za Austrijance, nabavu knjižne građe, opreme te ostale programe sredstva dobivamo od Ministarstva kulture.

SREDSTVA OD ŽUPANIJE Kako je, prema Zakonu o knjižnicama Gradska i sveučilišna knjižnica matična knjižnica, za nabavu knjižne građe dobivamo sredstva i od Osječko baranjske županije (godišnje 3.000 kuna).

* Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju GISKO-a?

– Zajednički cilj svakako bi nam trebao biti poticanje i razvitak knjižnične djelatnosti osiguravanjem sredstava za redovnu djelatnost i nabavu knjižne građe kako bi se zadržala do sada postignuta razina kvalitete i ono što je vrlo važno – daljnje pozitivno poslovanje Knjižnice.

Knjižnice su uz arhive i muzeje temeljne baštinske ustanove koje osim što prikupljaju i čuvaju svoju građu daju na korištenje, te tako sudjeluju u cjeloživotnom obrazovanju i pri tome kroz različite aktivnosti nastoje zadovoljiti kulturne i informacijske potrebe svih građana, ali i unaprijediti kulturni život čitave zajednice.

* Koje projekte u budućem razdoblju imate u planu? Koliko je u tom slučaju važna podrška Grada?

– Podrška Grada uvijek je izuzetno važna, budući da ukazuje na dobru suradnju, partnerstvo i zajednički cilj – unapređivanje i dobrobit zajednice u kojoj živimo. Planiramo nastaviti s projektom poticanja čitanja od najranije životne dobi, te svojim aktivnostima podržati nacionalni program. U zadnjih nekoliko godina intenzivno radimo na suradnji sa susjednim zemljama( Mađarska, Srbija i Makedonija), tako da u okviru ove suradnje imamo niz projekata za koje vjerujemo da ćemo uspješno realizirati. Uz ovo imamo veliki broj aktivnosti koje redovito provodimo za sve generacije korisnika usluga Knjižnice, kako stvarnih tako i potencijalnih.

* Koliko je za rad GISKO-a izdvojeno prošle, 2014. godine? Koliko je smanjenje/povećanje utjecalo na rad knjižnice?

– U 2014. Grad je izdvojio 2.500.000 kuna za rad Knjižnice, tako da je smanjenje od 24% u iznosu od 600.000 kuna značajno utjecalo na kvalitetu rada Knjižnice, osobito na njezinu osnovnu djelatnost – nabavu građe.

Do 2009. Grad Osijek je izdvajao od 3.000.000 do 3.500.000, a od 2010. do 2013. izdvajano je godišnje 2.500.000 kuna. Smanjenje sredstava, na žalost, kao rezultat imalo je odustajanje od nekih projekata namjenjenih djeci i mladima i prestanak rada bibliobusne službe.

 

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: