ŽELJKO ANDRAŠI Ove godine za rad Agencije za obnovu Tvrđe nedostajat će 250.000 kuna

Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu Tvrđe

* Na koji se način financira rad Agencije za obnovu Tvrđe?

– Rad Agencije za obnovu osječke Tvrđe financira se od strane osnivača, odnosno njihova proračuna: Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka.

* S kojim iznosom godišnje sudjeluje Grad Osijek? U koje su aktivnosti usmjerena ta sredstva?

– Grad Osijek je za 2015. predvidio u svom proračunu iznos od 400.000 kuna za financiranje rada Agencije za obnovu osječke Tvrđe.

KAKO TROŠIMO GRADSKA SREDSTVA?

200.000 kuna za sredstva za rad Agencije (materijalni troškovi i plaće)

200.000 kuna namjenskih sredstava za dovršetak radova na Vodenim vratima

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predvidjelo je u svom proračunu za 2015. godinu 1.300.000 kuna. Cjelokupan iznos od 1.300.000 kuna predviđen je za realizaciju projekata i ništa nije predviđeno za sredstva za rad Agencije, odnosno materijalne troškove i plaće.

* Smatrate li da je taj iznos dovoljan? Koliko bi, prema vama Grad Osijek trebao izdvojiti?

– Agenciji za obnovu osječke Tvrđe potrebno je za materijalne troškove i plaće za 2015. godinu 600.000 kuna, a temeljem Financijskog plana. Problem financiranja Agencije je što nema dogovora (sporazuma) između osnivača o načinu njezina financiranja. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je za 2015. predvidjelo u proračunu 1.300.000 kuna namjenskih sredstava, isključivo za projekte, a ne i za rad Agencije. Grad Osijek predvidio je 200.000 kuna za rad Agencije i 200.000 kuna za dovršetak radova na Vodenim vratima, a Županija je u svom proračunu predvidjela 150.000 kuna za rad Agencije (materijalne troškove i plaće).

SUŠTINA Problem je što nema dogovora između osnivača o načinu financiranja Agencije.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja smatra da bi svatko od osnivača trebao financirati Agenciju sukladno postotku (Ministarstvo 51 %, Žuapnija 24,5%, Grad 24,5%) što znači da ukoliko Ministarstvo financira Agenciju s 1.300.000 kuna, Grad i Županija bi ju trebali financirati s 1.250.000 kuna (svatko po 625.000 kuna) .

Iz gore navedenog jasno je da to nije tako, odnosno za rad Agencije nedostajat će za 2015. godinu 250.000 kuna, a projekti će se raditi prema iznosu koji je planiran za ovu godinu u proračunu resornog ministarstav, Grada Osijeka i Županije.

 

TREBA INZISTIRATI Grad bi trebao inzistirati da se napravi sporazum s Ministarstvom i Županijom oko financiranja i rada Agencije, a sve na osnovu Plana rada Agencije baziranom na usvojenom „Strateškom i akcijskom planu obnove osječke Tvrđe 2014. – 2020.“.

Razgovori na ovu temu započeli su u rujnu 2013. (ministrica, župan, gradonačelnik), međutim nikada nisu dovršeni. S obzirom da je donesen „Strateški i akcijski plan obnove osječke Tvrđe 2014. – 2020.“ i ovi dogovori bi se mogli privesti kraju gdje bi se definirao rad, financiranje kao i položaj Agencije u odnosu na Grad i vođenje obnove Tvrđe.

* Koliko je radova koje ste ove godine planirali već realizirano, a koji se financiraju iz gradskog proračuna?

– Radovi na Vodenim vratima su nastavljeni u 2015. i Gradu su dostavljene dvije situacije (svibanj i lipanj) u kojima su zatvorena predviđena sredstva od 200.000 kuna. Svaki mjesec Grad dostavlja Agenciji 16.666,67 kuna za rad Agencije, odnosno materijalne troškove i plaće.

* Koje projekte planirate u idućem razdoblju?

– U idućem razdoblju planiramo nastavak projekata koje smo započeli 2014. prema „Strateškom i akcijskom planu obnove osječke Tvrđe 2014.-2020.“, Planu rada za 2015. i Financijskom planu za 2015., odnosno sredstvima koja budemo dobili od osnivača.

* Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

– Transparentnost je jako važna i možda pomogne u shvaćanju rada i financiranja Agencije te potrebe dogovora osnivača ukoliko je Agencija uopće potrebna ili oformiti neko drugo tijelo koje bi se brinulo o obnovi Tvrđe. Vremena je sve manje, EU fondovi su prisutni i treba ih iskoristiti. Ili možda ne.

 

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Kako smo trošili – Po područjima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: